foto: AP/Scanpix
Ziemeļvalstu un Baltijas ārlietu ministri apņēmušies sadarboties, lai nodrošinātu iespēju tranzītā šķērsot valstis
Dezinfekcijas pasākumi.
Sabiedrība
2020. gada 17. marts, 12:31

Ziemeļvalstu un Baltijas ārlietu ministri apņēmušies sadarboties, lai nodrošinātu iespēju tranzītā šķērsot valstis

Jauns.lv / LETA

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ministri ir apņēmušies sadarboties, lai Covid-19 pandēmijas apstākļos Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri atgriežas mājās, nodrošinātu iespēju tranzītā šķērsot valstis, vajadzības gadījumā izveidojot tranzīta koridorus, teikts ārlietu ministru kopējā paziņojumā.

Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Islandes, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ārlietu ministri un Norvēģijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs pirmdienas videokonferencē pārrunāja rīcību situācijā, kuru izraisījusi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatība.

Visu valstu pārstāvji uzsvēruši, ka nepieciešama saskaņota rīcība un cieša sadarbība. Sarunā tika nolemts izveidot konsulāro dienestu tīklu. Ar tā palīdzību varētu dalīties ar informāciju un labo praksi, kā arī ar iespējamiem praktiskiem pasākumiem, lai palīdzētu savu valstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem atgriezties mājās.

Amatpersonas atzina Covid-19 pandēmijas ietekmi uz ekonomiku un uzsvēra, cik svarīga ir preču, tostarp medicīniskā aprīkojuma, brīva kustība un atvērti kravas pārvadājumu koridorus, lai nodrošinātu iekšējā tirgus darbību.

Jau vēstīts, ka pasaulē ar Covid-19 inficējušies jau vairāk nekā 175 530 cilvēki 145 valstīs. No inficētajiem vairāk nekā 7000 cilvēku ir miruši.