foto: Ekrānuzņēmums
Pujāts par situāciju saistībā ar Covid-19: robežsardze strādā ikdienas režīmā, dienestam pietrūkst personāla
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts atklāja, ka uz doto brīdi uzdevumu veikšanai nepietiek personāla.
Sabiedrība
2020. gada 13. marts, 16:28

Pujāts par situāciju saistībā ar Covid-19: robežsardze strādā ikdienas režīmā, dienestam pietrūkst personāla

Jauns.lv

“Robežsardze bija faktiski viena no pirmajām, kas sāka reaģēt uz saņemto informāciju par COVID–19 izplatību, un sadarbībā ar Slimības profilakses un kontroles centru tika izstrādātas anketas un rekomendācijas robežas šķērsojošam personām,” tā situāciju saistībā ar COVID – 19 izplatību RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” skaidroja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Pujāts minēja, ka šīs rekomendāciju anketas tiek aicināti aizpildīt tie ceļotāji, kuri ir atgriezušies no vīrusa skartajām teritorijām. Rekomendācijas un anketas ir iespējams saņemt gan lidostās, gan arī sauszemes robežkontroles punktos. Aizpildītās anketas tiek nodotas Slimības profilakses un kontroles dienesta rīcībā, kuri sekojoši veic regulāru saziņu ar konkrētajām personām, lai spētu pēc iespējas ātrāk diagnosticēt saslimšanas pazīmes.

foto: Ekrānuzņēmums
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts atklāja, ka uz doto brīdi uzdevumu veikšanai nepietiek personāla.

Valsts robežsardze sadarbojas ar arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. “Mums ir izstrādāta arī starpresoru vienošanās, konstatējot personas ar slimības pazīmēm. Mēs ziņojam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un pamatrīcība ir izolēt šo, iespējams, vīrusa nēsātāju, lai neaplipinātu citus, un pēc iespējas ātrāk nodot mediķu aprūpē,” pauda Valsts robežsardzes priekšnieks.

Robežsardzes punktos tiek veikta robežšķērsotāju ārējā novērošana. Ar šīs novērošanas palīdzību tiek konstatēti vīrusa simptomi – klepus, elpceļu bojājumi, pastiprināta svīšana. “Neizslēdzu, ka vairākas valstis arī pārspīlē ar šiem drošības pasākumiem, jo zināms, ka šī temperatūras mērīšana, ko arī Itālijā bija veikuši, ir mazefektīva, jo, izdzerot temperatūras nosišanas tableti, tā var neuzrādīties un tajā pašā laikā persona var būt šī vīrusa nēsātājs,” min Pujāts.  

“Robežsardze pašreiz  strādā ikdienas režīmā, neesam ieviesuši papildus norīkojumos iesaistītās personas un jāsaka, ka uz doto brīdi mums nepietiek personāla, lai nodrošinātu minimālās tehnoloģiju prasības robežšķērsošanas vietās, līdz ar to mēs darbojamies pieejamo resursu ietvaros,” tā situāciju skaidroja Pujāts.