foto: Meinards Mētelis
Īvandē no aploka izbēdzis pieradināts mežakuilis Rimants, kuru apbrīnojusi arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga
No Īvandes pagasta viesu mājas “Pilskalni” aploka izbēdzis pie cilvēkiem pieradināts mežakuilis Rimants.
Novadu ziņas
2020. gada 11. marts, 03:52

Īvandē no aploka izbēdzis pieradināts mežakuilis Rimants, kuru apbrīnojusi arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

No Kuldīgas novada Īvandes pagasta viesu mājas “Pilskalni” aploka izbēdzis cilvēku piejaucēts mežakuilis vārdā Rimants, par kuru “Pilskalnu” mazajā zoodārzā priecājies ne viens vien atpūtnieks un dabas mīļotājs, arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar ģimeni, jo līdzas “Pilskalniem” atrodas 30 hektāru lielais Freibergu ģimenes lauku īpašums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Pilskalnu” saimnieks Meinards Mētelis Jauns.lv pastāstīja, ka piecus gadus vecais mežakuilis no viesu mājas aploka izbēdzis aptuveni pirms mēneša, kad saimnieks savai pieradinātajai mežacūku saimei ierādījis jaunu mājvietu. Viņš lūdz atsaukties ikvienu, kurš tuvējā apkārtnē ir redzējis pie cilvēkiem pieradušo mežakuili, piemēram, kādas lauku saimniecības tuvumā, vai novērojis tā viesošanos pie meža zvēru barotavas. Dzīvnieks ir piejaucēts un no cilvēku sabiedrības nevairās.

“Visi vietējie zina par mūsu nelaimi un solījuši Rimantu nemedīt, bet man tik un tā par viņu ir bail. Viņam ir skaisti ilkņi! Ļoti ceru, ka kāds būs to redzējis un paziņos, lai varam aizbraukt un savākt mūsu bēgli, un aizvest viņu atpakaļ uz mājām,” teic Mētelis. Pieradināto mežacūku saimnieks par dzīvniekiem ļoti rūpējis – barojis un audzējis, tie bija kļuvuši par sava veida mīldzīvniekiem.

Mežakuilis dzīvoja “Pilskalnu” aplokā kopā ar citām mežacūkām – Rūtu un sivēniem. Vecajā aplokā mežacūkas bija apēdušas visu zāli un izrakušas saknes, tāpēc saimnieks nolēma mežacūku bariņu pārlaist uz citu aploku, kur zāle ir zaļāka. Tomēr, pēc visa spriežot, dzīvnieki bija pieraduši pie vecās mājvietas un nakts laikā izlauzās un izbēga no jaunā aploka.

No rīta saimnieks kopā ar palīgiem devās meklēt bēgļus un atrada vietu, kur viņi bija iegājuši mežā. Mētelis ar džipu apbraukāja tuvējo mežu un drīz vien ieraudzīja Rūtu ar sivēniem, kura atsaucās aicinājumam doties mājās un kā sunīši skrēja pakaļ lēni braucošajam džipam. Bet Rimantu tā arī neizdevās atrast, kurš nu jau mēnesi klejo pa Īvandes mežiem.

Mētelis pēc palīdzības sameklēt Rimantu vērsies gan pie vietējiem medniekiem, gan mežniecībā un lūdz ikvienu atsaukties pa tālruni 29146515, ja redzējis pieradināto mežakuili.

foto: Meinards Mētelis
No Īvandes pagasta viesu mājas “Pilskalni” aploka izbēdzis pie cilvēkiem pieradināts mežakuilis Rimants.

“Katru dienu braucu un meklēju. Pārbaudu barības čupiņu, ko atstājām netālu no ceļa un ceru, ka Rimants atnāks, vai varbūt pēdas redzēšu, bet pagaidām nekā. Ļoti ceru, ka mūsu Rimants atgriezīsies,” savas cerības pauda Mētelis.

Jāteic, ka Rimants ar savu iznesību prieku sagādājis ne vienam vien “Pilskalnu” apmeklētājam - arī eksprezidentei Vairai Vīķei-Freiberga ar kungu Imantu, viņu bērniem un mazbērniem. Mētelis atzina, ka viņš ar Freibergiem ir ģimenes draugi un dodas viens pie otra uz pusdienām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās