foto: Jānis Bērziņš
Ēnu dienā – interese par kinomehāniķa profesiju kinoteātrī “Splendid Palace”
Runā Rīga
2020. gada 13. februāris, 17:08

Ēnu dienā – interese par kinomehāniķa profesiju kinoteātrī “Splendid Palace”

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

“Ēnu diena 2020” laikā 2020. gada 12. februārī kinoteātrī “Splendid Palace” viesojās kinomehāniķa ēna – Privātās sākumskolas DOMDARIS 4. klases audzēknis Roberto Martins Priede, portālu Jauns.lv informēja SIA "Rīgas nami"

Roberto izrādīja interesi ne tikai par to, kā strādā kinoteātris “Splendid Palace”, bet arī padziļinātāk vēlējās izprast, kā notiek filmu demonstrēšana kinoteātrī mūsdienās. Ar kinomehāniķa ikdienas darbu Roberto iepazīstināja Sergejs Rešetņevs – kinomehāniķis ar pieredzi, kurš pārzina šis jomas specifiku un nianses.

Roberto īpaši interesanti bija uzzināt, ka kinoteātris “Splendid Palace” ir viens no retajiem Baltijas valstīs, kurā uz speciāla projektora var demonstrēt filmas 35mm formātā. Lai ar šādu aparatūru strādātu, kinomehāniķim ir jābūt profesionāli sagatavotam un ar pieredzi, jo 35 mm materiālu nepieciešams samontēt un rādīt ar mehānisku 35 mm kino projektoru.

Ko mūsdienās kinoteātrī dara kinomehāniķis?

Ikdienā kinomehāniķa darbs sākas stundu pirms pirmā seansa, kad viss vēlreiz tiek pārbaudīts. Tas nozīmē, ka ir jāpārbauda visas filmas, treileri un reklāmas, kas plānotas attiecīgās dienas repertuārā, kā arī jābūt atvērtajām jeb digitālajām atslēgām, kas nodrošina filmas demonstrēšanu pareizā laikā.

Kad notiek filmas demonstrēšana, kinomehāniķi DCP formātā serveros glabā filmas un reklāmas. DCP formāts ir speciāli kino demonstrēšanai kinoteātros paredzēts formāts digitālajam projektoram.

Vēl seansa laikā kinomehāniķim ir jākontrolē bilde uz ekrāna, skaņas līmenis un tās  kvalitāte zālē, kā arī jāstrādā ar gaismas iekārtām pirms un pēc seansa.