foto: Publicitātes foto
Izstādei “Laimes formula Latgalē. V.I.V.A.” pagarināts ekspozīcijas apskates periods
Ilze Griezāne “Vēss vakars jūlijā”. Audekls, eļļa. 100x120 cm, 2017.
Runā Rīga
2020. gada 13. janvāris, 14:31

Izstādei “Laimes formula Latgalē. V.I.V.A.” pagarināts ekspozīcijas apskates periods

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Pateicoties apmeklētāju interesei un pozitīvajām atsauksmēm par konkursa “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” 2019. gada Rīgas domes simpātiju balvas ieguvēju izstādi “Laimes formula Latgalē. V.I.V.A.”, kas apskatāma Rīgas Sv. Pētera baznīcā, tās ekspozīcijas laiks tiek pagarināts līdz 26. janvārim, portālu Jauns.lv informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izstādē “Laimes formula Latgalē. V.I.V.A.”, kas no  2019. gada 9. novembra apskatāma Rīgas Sv. Pētera baznīcā, eksponētas mākslinieču apvienības V.I.V.A. dalībnieču ˗ Vēsmas Ušpeles, Ilzes Griezānes, Vijas Stupānes un Agras Ritiņas gleznas, kā arī tautas lietišķās mākslas studijas “Rēzeknes apriņķa pūdnīki” darinājumi.

Apvienībā “V.I.V.A.” kopš 2006. gada darbojas četras Latgales gleznotājas – Vēsma Ušpele, Ilze Griezāne, Vija Stupāne un Agra Ritiņa. Nosaukums veidots no viņu vārdu pirmajiem burtiem, taču tulkojumā no latīņu valodas tas nozīmē “Lai dzīvo!”, kas lieliski raksturo radošā kvarteta mākslinieciskās darbības rezultātu.  Gleznotāju radošā sadarbība aizsākās 2006. gadā, tiekoties kopīgā plenērā podnieku darbnīcā Kaunatas pagasta “Akminīšos”. Kopš tā laika Vēsma, Ilze, Vija un Agra ir piedalījušās daudzās izstādēs un plenēros gan Latvijā, gan ārpus tās, nesot vēstījumu par Latgales burvību, atvērtību un radošo garu. Izstādes rīkošana Pēterbaznīcā ir balva, ko māksliniecēm piešķīra Rīgas dome par augstvērtīgu sniegumu šī gada konkursa izstādē “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā”. Šis konkurss tika iedibināts 2015. gadā, un balvas mērķis ir atklāt Latvijas ainavas daudzveidību, aktualizēt un popularizēt Latvijas ainavas glezniecības tradīcijas, ko veiksmīgi īsteno apvienība “V.I.V.A”.

Savukārt Rēzeknes novadā bāzētā tautas lietišķās mākslas studija “Rēzeknes apriņķa pūdnīki” pagājušajā gadā atzīmēja savas pastāvēšanas 30. gadadienu. Studijas pirmais vadītājs Pēteris Ušpelis (1950.-2003.) deviņdesmito gadu sākumā pulcināja ap sevi podniekus no Alūksnes, Bērzpils, Rēzeknes, Preiļiem, Krāslavas un Daugavpils, lai, rīkojot izstādes, organizējot tautas mākslas pasākumus un izceļot katra studijas meistara vienreizīgumu un viņa daiļrades neatkārtojamību, attīstītu Latgales podniecības tradīciju. Tagad studiju vada viņa dēls Andris Ušpelis, tajā līdzdarbojas vairāku paaudžu meistari, kuru darbi ir plaši pazīstami un iecienīti. Par izciliem notikumiem ir kļuvuši studijas rīkotie pasākumi – Latgales podnieku dienas aprīlī un A. Paulāna cepļa kurināšana J. Raiņa muzejā “Jasmuiža” augustā. Meistari darbojas, izmantojot dažādas trauku veidošanas, glazēšanas un apdedzināšanas tehnikas, bet visus vieno roku darbs un trauku apdedzināšana bedres tipa atklātas uguns ceplī.

Izstādi organizē Rīgas pašvaldības iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde, atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība.