foto: Evija Trifanova/LETA
Pabriks Ķīnai lej medu ausīs, piesaucot miermīlīgu kaimiņattiecību veidošanu
Ķīna citas tautas pulcina ap sevi ar sasniegumiem zinātnē, kultūrā un ekonomikā, Pekinai glaimo aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Politika
2019. gada 27. oktobris, 05:50

Pabriks Ķīnai lej medu ausīs, piesaucot miermīlīgu kaimiņattiecību veidošanu

Kas Jauns Avīze

Krievijai ir ko mācīties no Ķīnas labu un miermīlīgu kaimiņattiecību veidošanā, forumā Ķīnā paudis aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Atīstībai/Par!).

Pekinā ministrs, atklājot Sjanšanas foruma paneļdiskusiju par starptautisko politisko uzticamību, uzsvēra, ka nekad vēsturē brīvas tautas nav izdevies pakļaut vien ar militāru spēku.

Tikai tās varas, kas spējušas gūt sasniegumus zinātnē, kultūrā un ekonomikā vienlaikus, arī spējušas brīvprātīgi pulcināt ap sevi citas tautas. Ķīnas kultūras tradīcijas 1000 gadu garumā tam ir nepārprotams apliecinājums, norādījis Pabriks.

“Dižākais Ķīnas domātājs Konfūcijs reiz ir teicis, ka, ja tu nevari uzticēties cilvēkam, tad tev ar viņu nav par ko runāt – uzskatu, ka tieši tāpat ir ar valstīm, tādēļ aicināju Ķīnu dalīties civilizācijas un kultūras pieredzē,” paziņoja Pabriks.

Sjanšanas foruma šī gada virstēma ir "Starptautiskās kārtības saglabāšana un miera veicināšana Āzijas un Klusā okeāna reģionā". Pasākums pulcē militārās amatpersonas, starptautisko organizāciju un domnīcu vadītājus, ekspertus un zinātniekus no vairāk nekā 100 valstīm.

21. oktobrī apritēja 69. gadskārta, kad Ķīnas militārā pārspēka priekšā kapitulēja Tibetas armija. Tagad Pekina metodiski iznīcina tibetiešu valodu un kultūru. Tieši tāpat Pekina rīkojas uiguru autonomajā reģionā, to ķīniskojot un pamatiedzīvotājus ievietojot pāraudzināšanas nometnēs.

foto: AFP/Scanpix
1959. gada aprīlī pēc tibetiešu neveiksmīgās sacelšanās Ķīnas armijas virsnieks uzrunā atbrīvotos Potalas pils, agrākās dalailamas rezidences, priekšā.

Piesaucot mieru un stabilitāti, Ķīna uzstāj, ka tai ir tiesības uz gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, ignorējot citas apkārtējās valstis – Vjetnamu, Malaiziju, Filipīnas, Bruneju un, protams, šķeltnieku provinci Taivānu, kuru draud atgūt ar militāru spēku. Dienvidķīnas jūra ir stratēģisks ūdensceļš, pa kuru notiek apmēram trešdaļa pasaules naftas tirdzniecības.