foto: LETA
Valkas mērs: teritoriālā reforma Saeimā var piedzīvot izmaiņas
Reģionālo attīstības centru apvienības valdes priekšsēdētājs un Valkas mērs Vents Armands Krauklis.
Sabiedrība
2019. gada 18. oktobris, 18:31

Valkas mērs: teritoriālā reforma Saeimā var piedzīvot izmaiņas

Jauns.lv

Pirms dažām dienām valdība atbalstīja ideju turpināt administratīvi teritoriālo reformu 119 pašvaldību vietā izveidojot 39 vietvaras. Pašvaldību savienība gan ir palikusi pie sava, proti, ka sākotnēji vajadzētu veidot apriņķa modeli. Tikmēr intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" Valkas pašvaldības vadītājs Vents Armands Krauklis norādīja, ka administratīvi teritoriālā reforma Saeimā varot piedzīvot izmaiņas.

Viņš norādīja, ka valdošās koalīcijas partneriem jau tagad pret vienu otru pašvaldību ir īpašas prasības un, velkot garumā diskusijas par reformu, jaunais teritoriālais iedalījums var tikt "samīcīts kā desmit gadus atpakaļ". "Saeimā var būt izmaiņas. Zemdegās jūt, ka ir dažādas prasības un idejas. Tas ir dabīgs process, ka Saeimas deputāts grib būt populārs. Cilvēkam mainīt ieradumus nav nemaz tik viegli," pauda Krauklis. 

Tāpat Valkas mērs norāda, ka, neapšaubāmi, ir saprotama pašvaldību savienības vēlme balstīties uz apriņķu modeli, kas būtībā nozīmētu saglabāt to statusu, kāds ir pašlaik. “Cilvēkiem nepatīk tas, ka mainās tas, kas ir ierasts. Neapšaubāmi, nav ko slēp, ka ļoti daudzi esošie pašvaldību vadītāji un darbinieki ir nobažījušies, kas tad ar viņiem tālāk būs,” piebilst Krauklis. 

“Taču objektīvi spriežot, veidot lielākas pašvaldības, kas ir jaudīgākas, ir pareizi – lielāks var izdarīt vairāk. Bet liela pašvaldība var būt arī neefektīva, kā rāda Rīgas piemērs, tāpēc jābūt vairākiem papildus instrumentiem,” teic Krauklis. 

Jautāts par Valkas noskaņojumu attiecībā uz reformu, viņš norādīja, ka pašvaldība ir iemācījusies izmantot Igaunijas tuvumu. "Igauņiem tagad patīk investēt un iepirkties. Diemžēl izmantot arī latviešus kā darbaspēku," pauda mērs. 

Pilnu interviju ar Valkas mēru skaties Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta Panorāma" video.