foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: pāri sliedēm vai piesmeltām kurpēm – moderno LU Akadēmisko centru no studentiem šķir milzīga peļķe
Jauns.lv vīrietis izstāstīja, ka aizkadrā palicis moments, kurā bariņš studentu ar taksometru mērojuši 30 metrus, lai izvairītos no bangojošās, netīrās peļķes visas brauktuves un abu ietvju platumā.
Sabiedrība
2019. gada 14. oktobris, 12:55

VIDEO: pāri sliedēm vai piesmeltām kurpēm – moderno LU Akadēmisko centru no studentiem šķir milzīga peļķe

Jauns.lv

2015. gadā, Jelgavas ielā 1 durvis vēra Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas māja. Modernā ēka dod bioloģijas, ķīmijas un citu zinātņu studentiem iespēju veikt pasaules līmeņa pētījumus, taču, kā pamanījis aculiecinieks – pēc lietus uz šo moderno centru sausām kājām tikt ir visai pagrūti.

“Torņakalnā uzbūvēts akadēmiskais centrs par 100 miljoniem eiro, kurā jau šobrīd studē tūkstošiem studentu, bet vienīgais ceļš, kā nokļūt uz mācību iestādi, ir caur peļķi līdz potītēm vai pāri dzelzceļa valnim,” tviterī raksta arhitekts Oto Ozols, kurš pazīstams ar savu vērību un rūpēm sakārtot pilsētvidi.

Izsauc taksometru, lai tiktu pāri peļķei

Viņam izdevies nofilmēt, ainu, kurā redzams, kā pielijušo ietvi zem dzelzceļa tilta studenti cenšas apiet pāri sliedēm un slidenam, zemes uzbērumam, vai tomēr riskē ar piesmeltām kurpēm un soļo vien cauri. Tikmēr viņiem tieši blakus, pa malām šļakstot ūdeni, traucas automašīnas.

“Caur slapju zāli, pāri dzelzceļa sliedēm, pa slidenu nogāzi var izveicīgākie, bet ja te jāiet ar ratiņiem vai senioram, tad ceļš burtiski ir bloķēts,” piebilst aculiecinieks.

Jauns.lv arhitekts izstāstīja, ka aizkadrā palicis moments, kurā bariņš studentu ar taksometru mērojuši 30 metrus, lai izvairītos no bangojošās, netīrās peļķes visas brauktuves un abu ietvju platumā.

Jauns.lv sazinājās ar Rīgas domes Satiksmes departamentu un Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu, lai noskaidrotu, vai tuvākā nākotnē ir iecerēts savest kārtībā konkrēto teritoriju.

Rīgas domes Satiksmes departamenta Direktora biroja Sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Dimante pastāstīja, ka pēc informācijas saņemšanas par applūdušo Jelgavas ielas posmu zem dzelzceļa tilta, ielu uzturēšanas dienestam nekavējoties tika izdots rīkojums apsūknēt ielu un veikt pieņēmējrestu attīrīšanu no nokritušajām koku lapām, kas tad arī esot bijis lielās peļķes rašanās iemesls.

Atklāts Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs

gallery icon
55

"Veicot ikdienas ielu uzturēšanas darbus, dienesti ir secinājuši, ka pārsvarā peļķes uz brauktuvēm un ietvēm izveidojušās dēļ nokritušajām lapām, kuras bloķē ūdens pieņēmējus. Veicot lapu attīrīšanu no pieņēmējiem, lietus ūdens pakāpeniski no brauktuves un ietvēm notecēja. Agrā rītā lietus pieņēmēji no lapām attīrīti Jūrmalas gatves un Slokas ielas krustojumā, Dzirciema ielas un Jūrmalas gatves krustojumā, Buļļu aplī, Lilijas ielā, Daugavgrīvas ielā, Kalnciema ielas un Slokas ielas krustojumā. Darbs turpinās vēl joprojām," pauda departamenta pārstāve.

Infrastruktūras uzlabojumi pagaidām nav plānoti

Jelgavas ielā būtiski pārbūves darbi un lietus ūdens sistēmas būvdarbi tuvākajā piecgadē nav plānoti.

Taču departamenta speciālisti esot izstrādājuši rīcības plānu, lai mazinātu peļķu veidošanos lietavu laikā tajos ielu posmos, kur vēsturiski nav izbūvētas lietus ūdens novades sistēmas, tai skaitā iekļauta arī Jelgavas ielā, piebilda Dimante.

Gājēju pārvietošanos, īpaši studentu nokļūšana uz mācību vietu, plānots uzlabot līdz ar projekta Rail Baltica ieviešanu, kura īstenošanas laikā tiks paredzēta gājēju un veloinfrastruktūra šajā ielas posmā.

Vērienīgais LU Akadēmiskā centra projekts

Tā dēvētā Dabas māja Jelgavas ielā 1 ir pirmais no trijiem Akadēmiskā centra attīstības programmas posmiem, teikts centra mājaslapā.

Ēka dod iespēju gan studentiem, gan akadēmiskajam personālam veikt pasaules līmeņa pētījumus. Plašajās laboratorijās zinātnieki no dabā esošiem elementiem ir radījuši virkni jaunu zinātnisku izstrādājumu un patentu. Praktiskā sadarbība starp ģeogrāfiem, ķīmiķiem un citu nozaru pārstāvjiem ļauj attīstīt starpnozaru pētījumus.

Ēkā ir izbūvētas 45 studentu mācību laboratoriju telpas un 69 zinātniski pētnieciskā darba laboratoriju telpas. Tajā atrodas arī Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts, kā arī Ķīmiskās fizikas institūts un vairākas fakultātes, nodaļas.

Akadēmiskajā centrā šogad tika atklāta arī Zinātņu māja, kas bija daļa no otrā centra attīstības posma.

Papildus plānojas realizēt arī Rakstu mājas, Sporta mājas, Veselības mājas un Tehnoloģijas mājas, kā arī citu ēku būvēšanu.