foto: Edijs Pālens/LETA
Rīgas trolejbusos valda džungļu likumi?
Ja nervi vāji, bez biļetes labāk nebraukt.
Sabiedrība
2019. gada 7. oktobris, 05:06

Rīgas trolejbusos valda džungļu likumi?

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Rīgas sabiedriskā transporta biļešu kontrolieri ne visiem bezbiļetniekiem mēdz piemērot sodu – maksā psiholoģiski vājākie, bet bezkaunīgākie vienkārši izkāpj ārā.

Pasažieris Māris stāsta: “Ar 15. maršruta trolejbusu braucu no Ķengaraga uz centru, pie Latgalītes tirgus iekāpa kontrolieri. Kāds kungs pensijas vecumā nereaģēja uz prasību uzrādīt biļeti, viņš it kā kontrolieri nemaz nedzirdēja. Kontrolieris centās viņu uzrunāt, bet bez rezultāta.”

Negribēja konfliktu

Tad kontrolieris padevies un gājis tālāk, pieķerot kādu jaunekli. Puisis nav bijis tik nekaunīgs, un viņam izrakstīta soda kvīts, kamēr otrs zaķis mierīgi turpinājis ceļu un izkāpis pie stacijas.
“Vai tas nozīmē, ka Rīgas satiksmē valda džungļu likumi – soda to, kurš ir vājāks, bet nekauņu ar stiprākiem nerviem atstāj nesodītu?” vaicā pasažieris.

Rīgas satiksmes preses pārstāve Baiba Bartaševiča teic: “Jā, saprotam, ka situācijas, kurās šķietami vieni pasažieri tiek sodīti par braukšanu bez biļetes, bet citi nē, var radīt nepatīkamas emocijas. Kontrolieris norāda – pasažieris teica, ka ir persona ar invaliditāti. Tā kā pasažieris bija arī gados vecs, kontrolieris negribēja lieki radīt konfliktu, tāpēc nostrādāja cilvēcīgais faktors, jo veci cilvēki, grūtnieces, invalīdi un māmiņas ar bērniem pieder pie neaizsargātās pasažieru grupas.”

Jāuzrāda apliecība

Bartaševiča tomēr atzīst, ka kontrolieru pienākums ir visiem pasažieriem piemērot vienādu kontroles mehānismu. Gadījumos, ja invalīdiem nav e-talona vai pie vadītāja paņemtas bezmaksas biļetes, viņiem noteikti jāuzrāda invalīda apliecība.
Rīgas sabiedriskajā transportā braukšana bez maksas ir visiem I un II grupas invalīdiem, kuriem pie vadītāja jāsaņem bezmaksas braukšanas biļete. III grupas invalīdi bez maksas var braukt tikai tad, ja viņi ir deklarēti Rīgā un saņēmuši Rīdzinieka karti.

Uz vietas 20 eiro

Augustā Rīgas satiksme pieķērusi 2451 bezbiļetnieku, par 467 bezbiļetniekiem mazāk nekā jūlijā. Tostarp autobusos notverti 1302 zaķi, trolejbusos – 789, tramvajos – 360.
Priekšgalā ar 220 bezbiļetniekiem bijis 3. autobusa maršruts, bet neviens nav pieķerts 57., 59. autobusa un 1. trolejbusa maršrutā. 833 bezbiļetnieki sodu samaksāja uzreiz, pārējiem izrakstīts rēķins.

Maksājot uz vietas kontrolierim, sods ir 20 eiro, ar pēcapmaksu – 30 eiro. Turklāt pēcapmaksas gadījumā sods var krietni pieaugt, ja bezbiļetnieks ir recidīvists – līdz 50 eiro, ja pēdējā gada līgumsods bijis piemērots vismaz trīs reizes.