foto: Evija Trifanova/LETA
Rīgas domē plāno veidot Viedpilsētas darba grupu
Planšete.
Sabiedrība
2019. gada 22. septembris, 11:02

Rīgas domē plāno veidot Viedpilsētas darba grupu

Jauns.lv / LETA

Lai veicinātu viedo tehnoloģiju izmantošanu pilsētas attīstībā, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments plāno veidot Viedpilsētas darba grupu.

Kā informēja departamentā, ņemot vērā nepārtraukto tehnoloģiju progresu, Rīgā pieejamo intelektuālo resursu un Rīgas teritorijas īpatnību priekšrocības, ir nepieciešams aktīvs darbs viedu tehnoloģiju pielietojuma attīstībai Rīgā, lai uzlabotu un pēc iespējas resursu taupošākā veidā attīstītu pilsētas infrastruktūras izmantošanu.

"Rīgā koncentrējas lielākā daļa Latvijas studējošo, kas nodrošina intelektuālā resursa pieejamību jaunu, tehnoloģiski ietilpīgu risinājumu adaptēšanai pilsētvidei un jaunu risinājumu izstrādei pilsētu problēmu risināšanai," apgalvo departamentā.

Tāpat augstā iedzīvotāju koncentrācija Rīgas teritorijā radot priekšnoteikumus arī efektīvam viedo risinājumu pielietojumam, ko attīsta un piedāvā gan Latvijas uzņēmēji, gan starptautiskas korporācijas, gan augstākās mācību iestādes un jaunuzņēmēji, uzskata departaments.

Viedpilsētas darba grupai plānotas tādas funkcijas kā nodrošināt iekšējo informācijas apriti par viedpilsētu tehnoloģijām, kā arī vērtēt un lemt par jaunu tehnoloģiju ieviešanu Rīgas pilsētā, veidot, uzturēt un attīstīt sadarbību starp pašvaldību, privātām, valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībām un augstākajām mācību iestādēm viedpilsētu risinājumu attīstībā un ieviešanā, kā arī veidot un attīstīt sadarbību ar investoriem.

Plānots, ka darba grupa strādātu vairākos virzienos - esošās infrastruktūras izmantošanas efektivizācija un papildināšana, tajā skaitā pašapkalpošanās un automatizācija, kā arī atvērto datu nodrošināšanas jautājumi.

Tāpat viens no darbības virzieniem būtu viedās infrastruktūras izveides un attīstības jautājumi, sadarbība ar augstākajām mācību iestādēm un starptautiskām korporācijām, komunikāciju turētājiem un uzņēmējdarbības uzsācējiem viedpilsētu tehnoloģiju attīstībā.

Plānots, ka darba grupā strādās pārstāvji no pašvaldības un publiskā sektora, inženierkomunikāciju turētāju pārstāvji, uzņēmēji, kā arī augstskolu pārstāvji.

Par darba grupas izveidi vēl jālemj Rīgas domei.