foto: LETA
Vārkavā tikai 83 cilvēki izsaka viedokli par teritoriālo reformu
Novadu ziņas
2019. gada 22. augusts, 23:15

Vārkavā tikai 83 cilvēki izsaka viedokli par teritoriālo reformu

Jauns.lv / LETA

Aptaujā par administratīvi teritoriālo reformu Vārkavas novadā savu viedokli izteikuši tikai 83 iedzīvotāji.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, gada sākumā novadā bijuši 1824 iedzīvotāji. Pašvaldībā atzīst, ka iedzīvotāju aktivitāte dalībai aptaujā bija ļoti zema, klātienē anketas aizpildījuši 24 iedzīvotāji, elektroniski - 59.

Lielākā daļa - 56 - respondentu anketās norādījuši, ka atbalsta Vārkavas novada kā pastāvīgas administratīvās teritorijas saglabāšanu, noliedzošu atbildi izvēlējušies 18 cilvēki. Trīs respondenti atbildējuši, ka viņiem nav viedokļa, bet sešas anketas nebija derīgas - nebija iespējams identificēt personu, jo nekorekti vai nepilnīgi norādīts vārds, uzvārds vai personas kods.

Tie, kas atbildējuši, ka vēlas saglabāt Vārkavas novadu kā atsevišķu teritoriju, kā galvenos argumentus ir norādījuši, ka Vārkavas novads ir mazs, bet pietiekami spēcīgs, lai pastāvētu atsevišķi, tam esot spēcīga vadītāja un domes speciālisti esot atsaucīgi un viegli pieejami, pievienošanās citiem novadiem radīšot nomales efektu.

Respondenti, kas nepiekrīt Vārkavas novada kā patstāvīgas administratīvās teritorijas saglabāšanai, savos komentāros kā galvenos argumentus minēja, ka esošā pārvaldes forma ir neefektīva un šāda Latvijas sadrumstalotība mazos novados neveicinās valsts attīstību, kā arī svarīgi esot veidot reģiona centrus, kas būtu konkurētspējīgāki kā atsevišķi lauku novadi. Reformas gaitā respondenti vēlētos novada pievienošanu Preiļu vai Līvānu novadiem.

Neskatoties uz zemo aktivitāti, aptaujas rezultātu apkopojums tiks nosūtīts Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS), kas vāc informāciju par visos Latvijas novados notikušo aptauju par administratīvi teritoriālo reformu rezultātiem. Apkopotie dati tālāk tiks izmantoti LPS sarunās par teritoriālo reformu ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Jau vēstīts, ka aptaujā varēja piedalīties novada iedzīvotāji, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Lai izvairītos no tā, ka viena persona aizpilda anketu atkārtoti, aptaujā bija jānorāda personas dati.

VARAM izstrādātā karte paredz apvienot Preiļu, Aglonas, Riebiņu un Vārkavas novadu.

Līdzīgas aptaujas un sabiedriskās apspriešanas par ministrijas ieceri notiek arī citviet Latvijas novados.