Katoļu mācītājs Uldis Cēsnieks par bērnu slānīšanu smok cietumā
42 gadus vecais katoļu mācītājs Uldis Cēsnieks pašlaik ir arestēts un izcieš sodu par vardarbību pret savas māsas bērniem. Šim Dieva kalpam gaišais Ziemassvētku gaidīšanas laiks nav diez ko patīkams.
112
2015. gada 17. decembris, 16:32

Katoļu mācītājs Uldis Cēsnieks par bērnu slānīšanu smok cietumā

Jauns.lv

Katoļu garīdznieks Uldis Cēsnieks šo svētīgo un gaišo Adventes laiku pavada aiz restēm, izciešot 20 diennakšu arestu, ko viņam tiesa piesprieda par vardarbīgu attieksmi pret savas māsas bērniem. Tiesas prāvas pret priesteri ilga 5 gadus un nu viņš beidzot nonācis „kroņa maizē”.

Bijušais vairāku Sēlijas katoļu draudžu priesteris Cēsnieks izcieš sodu, kas viņam piespriests par vardarbību pret māsas bērniem.

Priesteris dzērumā uz bērniem kliedzis un licis viņiem stāvēt uz zirņiem

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Cēsniekam par savas māsas bērnu fizisku un psiholoģisku ietekmēšanu ar Aizkraukles tiesas spriedumu noteikta īslaicīga brīvības atņemšana uz 20 dienām. Garīdznieks spriedumu pārsūdzēja, bet Zemgales apgabaltiesa to atstāja spēkā. Līdz ar to šajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā garīdzniekam nu jāsēž cietumā. Kristus piedzimšanas svētkus gan viņš sagaidīšot uz brīvām kājām.

Garīdznieks notiesāts pēc Krimināllikuma 174. panta par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, kas paredz cietumsodu pat līdz pieciem gadiem. Jāteic, ka, salīdzinot ar maksimālo sodu, šajā gadījumā Dieva kalps izsprucis sveikā.

Lietas izmeklēšana ilga piecus gadus. Izmeklēšana konstatējusi, ka 2010. gada vasarā, kad pie priestera dzīvoja māsa ar bērnudārza vecuma meitu un sākumskolas vecuma dēlu, viņiem nodarītas fiziskas un psihiskas ciešanas. Tiesas atzinums bija bargs – vairākas reizes, būdams alkohola ietekmē, bez īpaša iemesla, aiz dusmām par, viņaprāt, bērnu nepareizo uzvedību un rīcību ar savām mantām apsūdzētais uz mazgadīgajiem kliedzis, licis ilgstoši stāvēt kaktā, tostarp ar ceļiem uz zirņiem, tīši sitis bērnus pa dažādām ķermeņa daļām.

Šī gada janvārī Latvijas Romas katoļu baznīcas Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis Cēsnieku atbrīvoja no amata pienākumu pildīšanas septiņās – Neretas, Zalves, Sproģu, Ērberģes, Jaunjelgavas, Seces un Kankaļu - draudzēs. Viņam tika aizliegts vadīt dievkalpojumus, nodarbības vai kā citādi pildīt darba pienākumus saistībā ar bērniem un nepilngadīgiem jauniešiem, tajā skaitā arī vadīt ticības mācības stundas skolās un bērnudārzos. Bīskaps Cēsnieku iecēla par savu vikāru – palīgu Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē. Kas notiks ar Cēsnieku, pēc viņa iznākšanas no cietuma, bīskaps Kasjauns.lv neatklāja un teica: „Nav ko notikumiem skriet pa priekšu”.

Vai māsa atriebjas svētajam brālim?

Kasjauns.lv aptaujātie neretieši par Cēsnieku izteicās kā par sirsnīgu garīdznieku un viņa agresivitātei neticēja. Viņu nekrietni alkohola un narkotiku lietošanā, kā arī bērnu sišanā esot apvainojusi miesīgā māsa un viņas vīrs. Viena no izplatītākajām versijām – brāli apvainojusi atriebes kārā māsa, bet bērnus izņemt no ģimenes pieprasījis dēla tēvs, kurš pašlaik dzīvojot ārzemēs. Viņš arī bērnus paņēmis pie sevis, un kopš tā laika mazie Neretā vairs nav redzēti.

Savukārt policisti pret bērnu tēva gribu nav varējuši iebilst. Savukārt Neretas vidusskolas direktore Laima Grebska neslēpj – viņa paredzējusi, ka māsa garīdzniekam var sagādāt problēmas un priesteri pat par to esot brīdinājusi. Kādi bija priestera māsas atriebes motīvi un kādi skandāli ģimenē bija izvērsušies, īsti skaidrs nav.

Notiesātais mācītājs: „Varbūt arī mūsu dzīvē ir gājusi greizi, maldu ceļos”

Jāpiebilst, ka Cēsnieks ir aktīvs sociālo tīklu lietotājs un pirms savas došanās uz cietuma nārām viņš draugiem.lv dienasgrāmatā ierakstījis: „Saņēmu skaistus uzmundrinājuma vārdus no labiem draugiem Neretā. Mēdz sacīt, ka Dievs prot rakstīt uz slīpām līnijām. Varbūt arī mūsu dzīvē ir gājusi greizi, maldu ceļos. Dievs vienmēr mūs ir izvedis uz pareizā ceļa, uz taisnā, kas ved pie Viņa! Paldies draugi! Paldies Nereta! Un Dievs lai Jūs svētī!”

Ticīgie neskopojas ar laba vēlējumiem tagad cietuma kamerā smokošajam Dieva kalpam. Lūk, daži uzmundrinājuma teksti:

„Tev, Uldi, Dievs ir devis labestīgu Sirdi, lai uzturētu attiecības, un ne velti Tev ir daudz patiesu draugu, un ne tikai Neretā - arī pasaulē”.

„Vienmēr sirsnīgais Uldi, Tu esi bagāts... ar draugiem, pozitīvu dvēseles noskaņu, ilgām pēc miera un saskaņas. Lai Tavs ceļš ir Dieva Gaismas apspīdēts!”

„Turieties! Lai Dievs jūs svēti un Dievmāte sargā!”

Savā „Facebook” profilā pirms soda izciešanas teologs retvītojis Imanta Ziedoņa dzejas rindas:

„Visbriesmīgāk ir, kad otram sāp,

Pats visas elles var paciest.

Visbriesmīgāk ir, kad otram sāp

un kad viņš skatās tev acīs

Un mēmi klusē, un nelūdz nekā,

Lai sāpju smagums tiek dalīts

.

Visbriesmīgāk ir, kad otram sāp

Un tu nezinu, kā lai palīdz”.


Elmārs Barkāns/Foto: Facebook