foto: Kirill Kukhmar/TASS
Par smēķēšanu neatļautā vietā ministrija grib pīpmaņus sodīt ar 100 eiro
Rosina būtiski paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās.
2019. gada 18. augusts, 22:12

Par smēķēšanu neatļautā vietā ministrija grib pīpmaņus sodīt ar 100 eiro

Jauns.lv

Vairāk nekā sešas reizes paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās – no 15 līdz 100 eiro - šāds ir Veselības ministrijas ierosinājums. Plānots ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā līdz ar nākamā gada sākumu. Ministrija cer, ka paaugstinātie sodi no kaitīgajiem dūmiem pasargās nesmēķētājus, ziņo LTV "Panorāma".

Šobrīd likumā noteiktas aptuveni 20 vietas, kur smēķēt ir aizliegts jeb to nedrīkst darīt tuvāk kā desmit metrus no ieejas durvīm. Tādas ir skolas, valsts iestādes, sabiedriskā transporta pieturās, parkos, māju kāpņu telpās, bērnu un grūtnieču klātbūtnē un tā tālāk. Taču likums īsti labi nedarbojas, proti, jebkurš ikdienā uz ielas un pie iestādēm redz pīpētājus. Vienlaikus smēķētāju skaits Latvijā tomēr samazinās, atzīst ministrijā.

Pērn policija par noteikumu pārkāpšanu sodījusi teju 1700 cilvēkus; maksimālais sods ir 15 eiro. Veselības ministrijā uzskata, ka šāds sods ir pārāk mazs un nav efektīvs, tādēļ rosina to palielināt līdz 100 eiro. Sods ir smēķētājam, lai viņu disciplinētu attiecībā pret tiem, kuriem nav jāelpo tabakas dūmi. Vairāk par gaidāmajām pārmaiņām sodu sistēmā skaties LTV "Panorāmas" sižetā: