foto: LETA
KPV LV frakcija vēl nepieņem lēmumu Muižnieka jautājumā
Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks.
2019. gada 12. augusts, 14:49

KPV LV frakcija vēl nepieņem lēmumu Muižnieka jautājumā

Jauns.lv / LETA

Partijas "KPV LV" frakcija šodien pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) vēl nepieņēma lēmumu Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanu jautājumā.

Frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs žurnālistiem pauda, ka šobrīd ir divas ekspertu puses, no kurām viena saka "jā", bet otra saka "nē", kas nozīmē, ka acīmredzot esam jaunā situācijā. Viņš pauda uzticību ministrei, taču atgādināja, ka divi neatkarīgi juristu biroji snieguši atzinumu, kurš ir pretējs Šuplinskas rekomendācijām. Tāpēc, pēc frakcijas vadītāja teiktā, šobrīd partijai ir nepieciešams saprast, kā tikt ar šo situāciju galā.

"Kā cilvēks no malas, kad divi eksperti saka jā vai nē, es saku, ka neticu nevienam, bet, vai var ticēt vai nē, tas ir jauns sarunu raunds [..]," sacīja Zakatistovs. Viņš atzina, ka partijai vēl nav izdevies šo jautājumu savstarpēji izdiskutēt.

Kā vēstīts, šodien tapis zināms, ka divi starptautiski juridiskie biroji - starptautiskā auditorkompānija "PricewaterhouseCoopers Legal" (PwC Legal) un zvērinātu advokātu birojs "TGS Baltic - LU rektora vēlēšanās nav konstatējuši tādus pārkāpumus, kas liegtu amatā atkārtoti apstiprināt pašreizējo augstskolas rektoru Indriķi Muižnieku, liecina pēc LU lūguma sagatavotie juridiskie atzinumi.

Abus juridiskos atzinumus LU pagājušās nedēļas beigās iesniegusi Valsts kancelejā, kur apstiprināja, ka tie ir saņemti.

"KPV LV" frakcijai iepriekš notika tikšanās ar LU rektoru Indriķi Muižnieku, kurš šajā amatā ievēlēts LU Satversmes sapulces otrajā balsojumā. Frakcijas vadītājs norādīja, ka ar Muižnieku notikusi "atklāta saruna", runājot par LU attīstību plašākā kontekstā gan par studiju kvalitātes uzlabošanu, gan saistībā ar redzējumu par zinātnes un ražošanas integrācijas iespējām.

Tāpat viņš skaidroja, ka partija lēmumu jautājumā par LU rektora vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu pieņems pēc tikšanās ar Šuplinsku.

Šuplinska norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinums par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

LU vadība gan norāda, ka LU rektora vēlēšanu procesā nav konstatēti Augstskolu likuma un būtiski LU Satversmes pārkāpumi. Šāda nostāja pausta atbildes vēstulē Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) par IKVD konstatētajiem pārkāpumiem.