foto: Andejs Strokins.
MVT Vasaras mājā atklāta mākslinieku Armanda Zelča un Jāņa Klauča izstāde “Ser, Jums priekša vaļā!”
Kultūra
2019. gada 31. jūlijs, 11:21

MVT Vasaras mājā atklāta mākslinieku Armanda Zelča un Jāņa Klauča izstāde “Ser, Jums priekša vaļā!”

Karlīna Timofejeva

30. jūlijā plkst. 18:00 MVT Vasaras mājā tika atklāta ceturtā izstāde ciklā “LMA100”, kas ir gan netiešs veltījums Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuālās komunikācijas nodaļas divdesmitgadei, gan arī pasniedzēja, mākslinieka Armanda Zelča un mākslinieka Jāņa Klauča savdabīgs kopdarbs ar šīs nodaļas dibinātāju profesoru Aleksandru Dembo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

To, kāda būs izstāde, detaļās mākslinieki, protams, neatklāj, tomēr zināms, ka apskatāms būs arī Aleksandra Dembo veikums. Par pārējo liek vien nojaust izstādi pavadošais teksts:
 
“Okeāns sasniedz krastu bez skaņas. Zemāk, mākoņu formējumi sedz ceļu dziļāk sauszemē. Pilsētas gaismas tos izkliedē – apžilbina Elizejas lauki un skrejriteņu bremžu signāli. Lampas kontinenta vēdērā iezīmē ko līdzīgu brīnumsvecītes liesmai. Centrā košās vitrīnās izkārtoti miltu izstrādājumi un kodes. Sēnas loki naktī ir praktiski neredzami, mīklaini vīziju tēli klaiņo perifērijā. Kādas ziņas jūs vēlaties dzirdēt – labās vai sliktās? Te nav nedz robežu, nedz iespējas baudīt citronu eklēru.
Izstāde balstīta Aleksandra Dembo dzīves un radošās darbības motīvu kontrastos, kas destilēti autoriem raksturīgos žestos. Aleksandra Dembo praksē svarīgā intuīcija un asociatīvie fragmenti kalpo kā vadlīnijas interpretācijas procesam. Neskaitot katarsi būs arī iespēja laimēt skrejriteni vai žurkas asti.”

Armanda Zelča un Jāņa Klauča izstādes “Ser, Jums priekša vaļā!” atklāšana

30. jūlijā plkst. 18:00 MVT Vasaras mājā atklāja ceturto izstādi ciklā “LMA100”, kas bija gan netiešs veltījums Latvijas Mākslas akadēmijas ...

gallery icon
29

Aleksands Dembo (1931.g. Parīze – 1999.g. Rīga) darbojies stājgrafikā, grāmatu grafikā un glezniecībā. Darbiem raksturīga saasināta laikmeta izjūta, ritmika, tēlainības paplašinātība un izteiksmības kāpinājuma meklējumi. Pievērsies grafikā asociatīvai tēlainības iespēju izkopšanai, miniatūrgrafikas un krāsas izmantojuma tipisku grafisko problēmu risinājumam.

Aleksandra Dembo dzimšana Parizē 1931. gadā konstelēja zvaigznājus veidā, kas lika gaismas pilsētu pamest gada vecumā un agro bērnību pavadīt Rīgā. Kara laikā nokļuvis Maskavas bērnu namos, drīz pēc tam - 1945. gadā, atgriezies Rīgā. Mācījies J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, vēlāk –  Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. No 1962. gada strādāja Latvijas Mākslas akadēmijā, kopš 1964. gada bija Rūpniecības mākslas katedras pedagogs, bet profesors no 1984. Vadījis savu meistardarbnīcu. 1992. gadā uz šīs meistardarbnīcas bāzes tika nodibināta Dizaina nodaļas Dizaina grafikas katedra, ko vēlāk – 1999. gadā – pārdēvēja par Vizuālās komunikācijas nodaļu.
 
Armands Zelčs ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Aleksandra Dembo dibinātās Vizuālās komunikācijas nodaļas bakalaura un maģistra programmas un it kā studējis Berlīnes mākslas universitātes (UDK) Eksperimentālo mediju nodaļā. Kopš 2015. gada docē Latvijas mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, bet izstādēs piedalās un tās rīko kopš 2007. gada. Armanda darbi ir retums daudzās pasaules mākslas kolekcijās.
 
Jānis Klaučs absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Aleksandra Dembo dibinātās Vizuālās komunikācijas nodaļas bakalaura un maģistra programmas. Jānis pieredzi gūst pastaigās.

Lielu paldies sakām Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam par atsaucību un atbalstu izstādes tapšanā!

23. jūlijā 18:00 notiks saruna par Juri Gagaini MVT Vasaras mājā, kurā piedalīsies izstādes mākslinieki Liene Jākobsone, Rūta Jumīte un Alvis Berngards un izstāžu cikla mākslinieciskais vadītājs Andris Vītoliņš, taču sarunu vadīs mākslas zinātnieks Uldis Pētersons.

Projekta norises laiks: 18.06.2019 – 09.09.2019
Vieta:  MVT Vasaras māja, Esplanāde
Izstādi organizē: Fonds “Mākslai vajag telpu”
Mākslinieciskais vadītājs: Andris Vītoliņš
Kuratore: Katrīna Jaunupe

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās