foto: LETA
Ģirģens: būs valsts apmaksāta augstākā izglītība tiesībsargājošo iestāžu personālam
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
2019. gada 25. jūlijs, 18:33

Ģirģens: būs valsts apmaksāta augstākā izglītība tiesībsargājošo iestāžu personālam

RīgaTV 24

“Ministru kabinets ir apstiprinājis manu izvirzīto koncepciju jaunam izglītības modelim, kurā aptuveni līdz pirmajam septembrim mums ir jāizvēlas viena patstāvīga augstskola, kura turpmāk nodrošinās tiesībsargājošo iestāžu personāla apmācību augstākajā juridiskajā izglītību - maģistra grādu,” tā RīgaTV 24 raidījumā „Dienas Personība” sacīja Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Ministrs uzskata, ka kvalitatīvi izpildīt darbu bez augstākās izglītības nav iespējams, izmeklētājam nav iespējams izmeklēt lietas bez augstākās  juridiskās vai ekonomiskās izglītības. Viņš uzskata, ka ir nepieciešami arī dažādi speciāli kursi, piemēram, kā izmeklēt noziedzīgus nodarījumus par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem. Pēc ministra teiktā tas viss prasa pamatīgas teorētiskās akadēmiskās zināšanas un papildus ir nepieciešama arī prakse atbilstošā stundu skaitā.

„Tuvākajā nākotnē augstākā izglītība būs, valsts par to maksās. Cilvēkam būs iespējams iegūt bezmaksas izglītību, vienlaicīgi viņš nostrādās tiesībsargājošajās iestādēs par labu valstij 5 gadus. Ja viņš nevēlēsies vienkārši skraidīt pa mežiem ar automātu, mēs nodrošināsim viņam tādu pieredzi, lai, arī beidzot darbu tiesībsargājošā resorā, viņam būtu iespēja pēc tam strādāt par tiesnesi, prokuroru. Tātad būs izglītība, mēs atrisināsim šo problēmu līdz galam,” pārliecinošs bija Ģirģens.

Kā teica ministrs, viņa uzdevums bija pie esošās izglītības programmas piekombinēt jurista standartu ar maģistra grādu, iedot vēl papildus lielākas akadēmiskās un teorētiskās zināšanas. Kopumā būs viena augstskola (Rīgas Stradiņa universitāte vai Latvijas Universitāte), kas nodrošinās šo augstāko juridisko izglītību.

„Pirmajā septembrī mums ir jāizvēlas šī augstskola un tad mēs pieņemsim lēmumu, ar kuru gadu uzsākt šo apmācības programmu, bet jo ātrāk tas notiks, jo labāk. Es ceru, ka gada, divu laikā tas noteikti būs,” tā ministrs.