foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "900 sekundes"
Latvijas Universitātei piederošā garāžā Baldonē uzieta 31 muca ar bīstamām ķīmiskām vielām
112
2019. gada 19. jūlijs, 08:45

Latvijas Universitātei piederošā garāžā Baldonē uzieta 31 muca ar bīstamām ķīmiskām vielām

Jauns.lv / LETA

Latvijas Universitātes (LU) Saimniecības pārvaldes garāžas ēkā atrasta 31 muca ar potenciāli bīstamām ķīmiskām vielām, lai gan noplūde nav konstatēta, notikuma vieta ir norobežota un atbildīgie dienesti veic pārbaudi, liecina informācija Baldones pašvaldības mājaslapā.

Kā ziņo raidījums "900 sekundes", balstoties uz saņemto neoficiālo informāciju, ķīmiskās vielas garāžā nogādātas kāda LU Astronomijas institūta darbinieka vajadzībām. 

Zināms, ka universitātes vadība ir identificējusi un izsaukusi vainīgo personu sniegt skaidrojumu par veikto "pašdarbību", sacīja LU infrastruktūras departamenta direktora pienākumu izpildītājs Marģers Počs.

"Mums pašiem ir jautājums - kur var atrast 30 mucas ar ķīmiju? Mēs ļoti rūpīgi centīsimies noskaidrot visus apstākļus un sadarbojamies ar Valsts vides dienestu (VVD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD). Esam izsaukuši arī mūsu pakalpojumu sniedzēju, kas nodrošina ķīmisko vielu utilizāciju un noteiks, kas šī ir par vielu," skaidroja Počs.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece informēja, ka izsaukums uz notikuma vietu saņemts vakar plkst.19.31 un sākotnēji tika pieļauts, ka no vienas mucas ir notikusi noplūde.

Taču ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka noplūde nav notikusi, bet notikuma vieta tika norobežota un uz notikumu vietu bija ieradušies Valsts vides dienests, Valsts policija, Pašvaldības policija un Baldones novada domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers.

VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča sacīja, ka vides inspektors notikuma vietā kopā ar citu operatīvo dienestu darbiniekiem veica situācijas apzināšanu. Tika konstatēts, ka tiešs apdraudējums videi un iedzīvotājiem nepastāv un teritorija tika ierobežota un apsargāta.

Bukleviča apgalvo, ka sākotnējā informācija liecina, ka mucās ir dažādi bīstamie ķīmiskie atkritumi, galvenokārt atstrādātās eļļas. Augstskolas pārstāvis informējis VVD, ka LU nav organizējusi mucu atvešanu un iepriekš nav zināts par ēkā patvaļīgi ievietotajiem bīstamajiem atkritumiem. Augstskola paudusi gatavību nekavējoties organizēt atkritumu izvešanu no īpašuma. Plānots, ka jau šīs dienas laikā bīstamie atkritumi tiks izvesti no teritorijas, sacīja dienesta pārstāve.

Počs aģentūrai skaidroja, ka ēka, kurā atrastas ķīmiskās vielas ir daļa no LU observatorijas kompleksa Baldonē. Konkrētā ēka esot saimniecības ēka, kurā tiek glabātas nepieciešamās iekārtas, lietas un instrumenti, lai nodrošinātu observatorijas darbību.

Jau ziņots, ka Baldones pašvaldības mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka ir noskaidrotas personas, kuras minētās mucas atveduši un par notikušo sākts kriminālprocess, taču pašvaldība norāda, ka tuvāko māju iedzīvotājiem briesmas nedraud.