foto: Lielvarde.lv
Par teju 300 000 eiro izkrāpšanu no baznīcas Lielvārdē tiesās bijušo draudzes priekšnieku un viņa sabiedroto
Divas personas stāsies tiesas priekšā par teju 300 000 eiro izkrāpšanu no Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas.
112
2019. gada 2. jūlijs, 15:49

Par teju 300 000 eiro izkrāpšanu no baznīcas Lielvārdē tiesās bijušo draudzes priekšnieku un viņa sabiedroto

Jauns.lv / LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu divu personu apsūdzībā par 284 573 eiro izkrāpšanu no Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas, kā arī dokumentu viltošanu, pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska.

Kā norādīts lēmumā par lietas nodošanu tiesai, vienu no apsūdzētajiem 2006.gadā ievēlēja par Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes priekšnieku. Viņš ieguva plašas tiesības vadīt, organizēt un koordinēt draudzes darbu, kā arī kārtot saimnieciskos un finanšu jautājumus. Persona nolēma izkrāpt finanšu līdzekļus, kas iegūti pārdodot nekustamo īpašumu.

Vispirms viņš 2006.gada septembrī nodibināja nodibinājumu. Pēc tam 2007.gada sākumā ar līdzapsūdzēto draudzes sekretāri vienojās viltot padomes sēdes protokolu, ar kuru noteica, ka nodibinājums būs atbildīgs par draudzes darījumiem ar nekustamiem īpašumiem, to pārvaldīšanu un samaksas saņemšanu, kā arī jauna draudzes saietu nama būvēšanu. Viņš pārdeva draudzes vārdā minētos nekustamos īpašumus, bet izkrāptos naudas līdzekļus 284 574 eiro apmērā pārskaitīja uz nodibinājumu un ar tiem rīkojās vienpersoniski pēc saviem ieskatiem.

Savukārt laika posmā no 2007.gada līdz 2012.gadam daļu līdzekļu, proti, 163 819 eiro, viņš legalizēja, pārskaitot tos no nodibinājuma bankas konta uz saviem privātajiem kontiem, izņemot minētos finanšu līdzekļus gan bankas automātos, gan bankas filiālēs skaidrā naudā, gan veicot pārskaitījumus trešajām personām.

Vīrietis arī apsūdzēts arī par to, ka 2011.gada nogalē izkrāpa kāda uzņēmuma naudas līdzekļus 19 066 eiro apmērā, proti, viņš pārdeva draudzei piederošu nekustamo īpašumu, bet ieskaitītos naudas līdzekļus pārskaitīja nodibinājumam un ar tiem rīkojās vienpersoniski pēc saviem ieskatiem.

Kopumā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas par dokumentu viltošanu, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā vai personu grupā, 177.panta trešās daļas par krāpšanu lielā apmērā un 195.panta trešās daļas jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā. Likums par šādiem noziegumiem paredz cietumsodu līdz 12 gadiem.

Savukārt līdzapsūdzētā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas, 20.panta ceturtās daļas un 177.panta trešās daļas, par šādiem pārkāpumiem draud cietumsods līdz desmit gadiem.

Lieta nodota Zemgales rajona tiesai (Ogrē).