foto: AFP/Scanpix
"Cert.lv" aprīlī reģistrējis 130 445 apdraudētas unikālas IP adreses
2019.gada aprīlī unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības.
112
2019. gada 25. maijs, 13:16

"Cert.lv" aprīlī reģistrējis 130 445 apdraudētas unikālas IP adreses

Jauns.lv / LETA

Latvijā aprīlī reģistrētas 130 445 unikālas IP adreses, kas bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apkoptie dati atklāj, ka 2019.gada aprīlī unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības, kuru skaits sasniedza 61 337 gadījumus. Kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 7533, bet 58 965 bija cits apdraudējuma gadījums.

Vienlaikus 47 incidenti reģistrēti kā kaitīgs saturs, 23 incidenti reģistrēti kā krāpšana, bet seši gadījumi reģistrēti kā pakalpojumu pieejamība un neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošībā.

Savukārt ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Botnet" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 3642 gadījumi, kamēr 1324 gadījumi bija "Mirai" un 1130 gadījumu bija "Compromised-.." ļaundabīgā koda grupa.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.