foto: Sabīne Mieze
Cēsu Svētā Jāņa baznīcas jumta kupolā atrod unikālu vairāk nekā 100 gadus senu kapsulu
Cēsu Svētā Jāņa baznīcas smailes bumbā zem krusta uzieta unikāla aizpagājušā gadsimta kapsula, kurā varētu atrasties unikāli vēsturiski dokumenti.
Novadu ziņas
2019. gada 12. aprīlis, 05:38

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas jumta kupolā atrod unikālu vairāk nekā 100 gadus senu kapsulu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas jumta kupolā restaurācijas laikā atrasta, visticamāk, vairāk nekā 100 gadus sena laika kapsula, kas satur unikālus dokumentus. Pagaidām kapsula vēl nav atvērta, to plāno darīt nākamnedēļ, bet jau tagad skaidrs, ka tā var saturēt vērtīgus vēsturiskus dokumentus.

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas jumta kupolā atrod unikālu vismaz pusotru gadsimtu senu kapsulu

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas jumta kupolā restaurācijas laikā atrasta vairāk nekā 100 gadus sena laika kapsula, kas satur unikālus dokumentus. ...

gallery icon
18

Cēsu Svētā Jāņa luterāņu draudzes lietvede Indra Piliksere Jauns.lv pastāstīja: „Torņa smailē zem krusta esošajā bumbā esam atraduši laika kapsulu, kas varētu būt vairāk kā 100 gadus sena. Par pašas kapsulas atvēršanu un tās saturu vairāk informācijas būs nākošajā nedēļā”.

Turpinoties dievnama restaurācijas darbiem, šonedēļ no baznīcas jumta spices nocelts kupols un krusts. Galvenajā kupolā atrasta kapsula, kas visdrīzāk sevī slēpj ne tikai vēstījumu no pagātnes, bet arī vairākas lodes. Uz kupola saturošiem balstiem ir vairāki uzraksti vācu valodā, tostarp, norāde uz 1853. gadu. Pagaidām vēl nav zināms,, kas kapsulā varētu būt ievietots.

Tāpat vienā no sānu kupoliem atrasts arī ziņojums no dziesminieka Haralda Sīmaņa, kurš pagājušā gadsimta beigās atjaunojis baznīcas jumtu. Patlaban restaurējamās baznīcas jumta krusts un kupols pārvesti uz restaurācijas vietu.