foto: LETA
"SEB banka" nepagarinās "Rīgas satiksmei" overdraftu par 3,2 miljoniem eiro
2019. gada 8. aprīlis, 13:24

"SEB banka" nepagarinās "Rīgas satiksmei" overdraftu par 3,2 miljoniem eiro

Jauns.lv / LETA

AS "SEB banka" nepagarinās pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" piešķirto overdrafta līgumu 3,2 miljonu eiro apmērā, atzina uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā liecina uzņēmuma publicētā informācija, aizvadītajā nedēļā kapitālsabiedrības vadība tikās ar "SEB bankas" pārstāvjiem. Sanāksmes laikā uzņēmums esot atkārtoti saņēmis apstiprinājums, ka banka neplāno mainīt pieņemto negatīvo lēmumu, kas paredz overdrafta līguma apturēšanu.

Banka aizvadītā gada nogalē pieņēmusi lēmumu, kas paredz maijā vairs nepagarināt overdrafta līgumu par 3,2 miljoniem eiro. "Tā kā šie līdzekļi ir rezervēti īstermiņa likviditātes nodrošināšanai, kuru šobrīd ar kompensācijas maksājumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu nodrošina Rīgas pilsētas pašvaldība, tad ietekmi uz uzņēmuma ikdienas darbu tas neatstās," apgalvoja uzņēmuma pārstāve.

"Rīgas satiksmei" ar "SEB banku" ir noslēgti vairāki kredītlīgumi kopumā vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā.

Tikšanās laikā "SEB bankas" pārstāvji esot arī atkārtoti uzsvēruši, ka būtiska nozīme turpmāko lēmumu pieņemšanai ir pārskatāms un paredzams, politiski neietekmējamas kapitālsabiedrības padomes un valdes locekļu izvēles process, kā arī Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību pārvaldības procesa uzlabošana.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par trim "Rīgas satiksmes" iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi "Rīgas satiksmes" valdes locekļi iesniedza atlūgumus. Jaunā valde ar Anriju Matīsu priekšgalā rosināja veikt auditu par uzņēmuma finansiālo stāvokli, kā rezultātā konstatēts, daļa no 50 miljonu eiro lielā kredīta, ko "SEB banka" piešķīra 20 zemās grīdas tramvaju iepirkumam, iztērēta algām, jo uzņēmumam vienkārši nebija naudas. Šo iztrūkumu pagaidu valde segusi ar pērn gada beigās Rīgas domei jau izprasīto papildu dotāciju 17 miljonu eiro apmērā. Pašlaik uzņēmumu ir pametis arī Matīss.