foto: Publicitātes
Āgenskalnā atdzimst koka nami - un dzīvokļus tajos izķer zibenīgi
Atjaunotajā ēkā Kristapa ielā 33 jau pārdoti visi astoņi dzīvokļi.
Sabiedrība
2019. gada 23. marts, 08:23

Āgenskalnā atdzimst koka nami - un dzīvokļus tajos izķer zibenīgi

Kas Jauns Avīze

Ekspluatācijā nodota Pārdaugavas vēsturisko koka arhitektūru papildinošā "Melnsila kvartāla" pirmā ēka.

Nams Kristapa ielā 33 ir pirmā no divām vēsturiskajām koka ēkām, kuru rekonstrukcija sākta 2016. gadā, veidojot jaunu un labiekārtotu teritoriju "Melnsila kvartāls".

Kvartāls, kas atrodas starp Alīses ielas ūdenstorni un Kalnciema tirdziņu, tagadējā izskatā veidojies pirms vairāk nekā 100 gadiem, kad uz uzņēmēja Ludviga Ādolfa Jansona gruntsgabala toreizējā Švarcmuižas ielā 14 tapa arhitekta Jāņa Alkšņa projektētās dzīvojamās ēkas elegantu ārpilsētas rezidenču stilā.
Atjaunotajā ēkā ir astoņi dzīvokļi platībā no 24 līdz 112 kvadrātmetriem. Katram ir sava mantu glabātava cokolstāvā un pieejama autostāvvieta slēgtā pagalmā, visi dzīvokļi jau ir pārdoti.

Šobrīd rekonstrukcija tuvojas nobeigumam arī otrajā kvartāla ēkā Melnsila ielā 14, uz stūra ar Kristapa ielu. To plānots nodot šovasar, arī šeit visi 24 dzīvokļi jau pārdoti. Trešajā kārtā paredzēta modernas trīsstāvu dzīvojamās mājas būvniecība Kristapa ielā 35, kura taps ar pietāti pret abām kvartāla vēsturiskajām ēkām un iekļausies kopējā ansamblī. Autori ir Diānas Zalānes projektu birojs.

Kvartāla attīstītāja, SIA "MIA 14" valdes loceklis Vestards Rozenbergs atgādina, ka Rīgā īpaša loma ir ne tikai jūgendstilam: “Pilsētas īpašais šarms ir arī saglabātā koka arhitektūra.” Rīgas aizsargājamajā vēsturiskajā centrā no aptuveni 5000 celtnēm 10% ir koka arhitektūras mantojums, kopumā galvaspilsētā ir aptuveni 3500 koka celtņu.