foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Jonišķu sinagogā zemgaļi protestēs pret Lietuvas premjera nesaudzīgajiem izteicieniem par latviešiem
„Facebook” izveidota domubiedru grupa „Brāļi, nevis konkurenti”, kurā kopīgā „dziesmā” vienojas latvieši un lietuvieši.
Sabiedrība
2019. gada 24. marts, 06:11

Jonišķu sinagogā zemgaļi protestēs pret Lietuvas premjera nesaudzīgajiem izteicieniem par latviešiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jonišķu sabiedriskajā centrā, kas iekārtots kādreizējā sinagogas ēkā, pēc nedēļas – 30. martā notiks lietuviešu un latviešu saiets, lai atspēkotu Lietuvas premjera Šauļus Skverneļa apgalvojumu, ka latvieši lietuviešiem „nav brāļi, bet konkurenti daudzās jomās”. Tādējādi lietuvieši grib parādīt, ka baltu tautas ir asins saitēm saistīti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Edijs Pālens/LETA
Baltijas valstīs nosodījumu izpelnījies Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis, kurš paziņojis, ka latvieši un lietuvieši nav vis brāļi, bet gan konkurenti.

Portāls Jauns.lv jau rakstīja, ka Skvernelis, kurš kandidē arī maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, tiekoties ar vēlētājiem izteicies, ka latvieši lietuviešiem „nav brāļi, bet konkurenti daudzās jomās”. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite šo premjera izteicienu komentēja: „No premjera puses ir vajadzīgas īpašas spējas, lai darītu tik lielu starptautisku kaunu” un bilda, ka valdības galva, noniecinot baltiešu asinsradniecību, ir rīkojies ne tikai necienīgi, bet arī nodarījis starptautisku kaitējumu.

Nespējot nomierināties pēc Lietuvas premjerministra Šauļus Skverneļa neveiklā, bet plaši komentētā izteiciena, latviešus un igauņus nosaucot nevis par brāļiem, bet konkurentiem, Jonišķu sabiedriskajā centrā - Baltajā sinagogā tiks rīkots latviešu un lietuviešu saiets, raksta laikraksts „Zemgales Ziņas”.

Jonišķu iedzīvotāja, tulkotāja un Zemgaļu biedrības dalībniece Dzintra Irbīte „Zemgales Ziņām” teica, ka saietu organizēs Jonišķu mērs Vitālijs Gaiļus: „Tauta ir nemierā ne pa jokam, mums te ir revolūcija. Saieta iemesls it kā ir Skverneļa neveiklā frāze, taču jāatzīst, ka mums trūkst tādu sarīkojumu un pasākumu, kur apliecinās latviešu un lietuviešu brālība. Šķiet, agrāk tādu bija vairāk. Tādēļ laipni aicināti!”

foto: 'visitjoniskis.lt
Jonišķu sinagogā nākamsestdien notiks latviešu-lietuviešu saiets, kurā apliecinās abu baltu tautu asinsradniecību. *

Plānots, ka uz saietu ieradīsies vairāki mākslinieki gan no Lietuvas, gan Latvijas, kas apliecinās abu baltu tautu vienotību. Jāteic, ka pēc kaimiņvalsts premjera neveiklā izteiciena un „Facebook” tika nodibināta pat īpaša domubiedru grupa „Brāļi, nevis konkurenti”, kurai pievienojušies jau vairāki tūkstošu sekotāju. Domubiedru grupa sevi pozicionē vārdiem: „Lietuvas-latviešu draudzība ilgst gadsimtiem ilgi. Mūsu senči šeit dzīvojuši jau gadsimtiem ilgi, un mūsu vecāki un vecvecāki ir pārvarējuši 20. gadsimta traģēdijas un grūtības. Tagad ir laiks mūsu valstu sadarbībai, izaugsmei un labklājībai! Neviens politiķis to nevar norakstīt”.

Pats Skvernelis neilgi pēc tam, kad tika publiskots viņa izteikums, taisnojās - viņš neesot citēts precīzi, un apsūdzēja portālu Lrt.lt, ka tas sabiedrībai sniedzis tendenciozu un izkropļotu informāciju, cenšoties mest ēnu uz viņu un sanaidot kaimiņvalstis. Vēlāk portāls precizēja premjera teikto: „Latvieši un igauņi mums, varētu domāt, visā pilnībā būtu brāļi, taču tā nav. Runājot par to pašu Latviju, ekonomikā tā ir viena no mūsu lielākajām konkurentēm”.

„Ar latviešiem mēs esam draugi un kaimiņi, mūs saista ļoti ciešas saites, kopīga vēsture, taču vienlaikus mēs esam arī konkurenti, runājot par enerģētikas jautājumiem, jūras ostām, kravām, transportu. Ar Latviju joprojām nav panākta vienošanās par jūras robežas demarkāciju. Tie ir jautājumi, kas jārisina augstākajā līmenī, aizstāvot Lietuvas intereses," savu izteikumu „Facebook” skaidroja Skvernelis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās