foto: LETA
Ģenerālprokurors: Bordāna iecerētajam tieslietu sistēmas auditam var būt politiski motīvi
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
2019. gada 5. marts, 09:04

Ģenerālprokurors: Bordāna iecerētajam tieslietu sistēmas auditam var būt politiski motīvi

Jauns.lv / LETA

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers neizslēdz, ka tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) iecerētajam tieslietu sistēmas auditam var būt arī politiski motīvi.

Kā šorīt LTV "Rīta panorāmā" izteicās ģenerālprokurors, viņš atbalstot centienus meklēt uzlabojumu iespējas sistēmā, taču neatbildēts pašlaik esot jautājums, kādu mērķu vārdā tas tiek darīts.

Pašlaik par iespējamo auditu nav nekādas informācijas, viss ir neskaidrs un izplūdis, vērtēja Kalnmeiers, atzīstot, ka šādos apstākļos nevarot izslēgt, ka darbībām var būt politiski motīvi.

Kalnmeiers piebilda, ka tiesas un prokuratūra nav tiešā veidā pakļautas Tieslietu ministrijai.

Kā ziņots, Bordāns februārī paziņoja, ka ir paredzēts veikt padziļinātu tieslietu sistēmas auditu jeb izpēti, lai veiksmīgāk varētu definēt tieslietu jomas nākotnes prioritātes.

Politiķis skaidroja, ka nozarē viena no galvenajām prioritātēm ir tiesnešu, prokuroru un citu tieslietās iesaistīto kvalifikācijas un atalgojuma celšana. Taču, lai celtu kvalifikāciju, ir nepieciešama specializēšanās, līdz ar to jau šogad tiks sākta tiesu specializēšanās, informēja Bordāns. Tāpat, pēc viņa teiktā, jau šogad tiks pārskatīta tieslietu struktūra - tas, kādā veidā tiek veidots budžets, kam tiek atvēlēti būtiskākie līdzekļi. Savukārt, lai visu minēto varētu paveikt pilnvērtīgāk, vispirms tiks veikts tieslietu sistēmas padziļināts audits jeb izpēte.

Saskaņā ar Bordāna stāstīto, šo izpēti veiks pati Tieslietu ministrija, konkursa kārtībā piesaistot starptautisku auditoru. Minētā audita veikšana izmaksāšot līdz pusmiljonam eiro, un šī summa jau esot iezīmēta 2019.gada budžetā.