foto: LETA
Rinkēvičs: "Islāma valsts" kaujinieku izdošana Eiropas valstīm ir kompleksa problēma, kas nav risināma ar vienu tvītu
13.Saeimas deputāts Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2019. gada 18. februāris, 19:22

Rinkēvičs: "Islāma valsts" kaujinieku izdošana Eiropas valstīm ir kompleksa problēma, kas nav risināma ar vienu tvītu

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, lūdzot Eiropas valstis uzņemt vairāk nekā 800 Sīrijā sagūstītos teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekus, aktualizējis kompleksu problēmu, kas nav atrisināma ar viena tvīta palīdzību, sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs skaidroja, ka Tramps runā par tā sauktajiem ārvalstu teroristu kaujiniekiem, kas ir īpaša kategorija - Eiropas pilsoņi, kas devušies karot "Islāma valsts" rindās.

Rinkēvičs norādīja, ka ASV prezidenta aktualizētā problēma nav jauna un par tiek runāts jau no 2014.gada. Arī šīs dienas Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē par šo problēmu tika runāts. "Daudzi atzīst, ka nav nemaz tik vienkārši, gan no valstu juridiskajiem, gan konstitucionālajiem tiesību rāmjiem raugoties, cilvēkus vienkārši pārņemt, apcietināt un tiesāt, ja nav pietiekamu pierādījumu par viņu saistību ar noziegumiem," sacīja Rinkēvičs.

Latvijas politiķis teica, ka ideālā gadījumā šos cilvēkus vajadzētu apcietināt un saukt pie kriminālatbildības atbilstoši katras Eiropas valsts likumiem par to, ka viņi devušies cīnīties teroristu organizāciju rindās. Tomēr, kā sacīja ministrs, šo cilvēku automātiska pārņemšana un nosūtīšana, nesaprotot kādu valstu pilsoņi viņi ir un kādi ir šo cilvēku nodarījumi, nav iespējama, jo tas ir process, kurā jāņem vērā valstu likumi un noziegumu bāze.

Rinkēvičs sacīja, ka, pēc Valsts drošības dienesta sniegtās informācijas, arī Latvijai ir "viens otrs" pilsonis, kas varētu būt šajā kategorijā.

Runājot par Latvijas rīcību šajā jautājumā, Rinkēvičs ir pārliecināts, - ja kaujinieku vidū ir Latvijas pilsoņi, kuri pārkāpuši Latvijas krimināllikumu, kaut vai dodoties karot, šie cilvēki neapšaubāmi ir tiesājami atbilstoši Latvijas likumiem un krimināli sodāmi. Šī iemesla dēļ, ja ASV puse atbilstoši likumiem un informācijai uzskata, ka attiecīgais cilvēks ir izdodams, Latvijai juridiski ir šis cilvēks jātiesā. Ministrs piebilda, ka, viņa ieskatā, šādi cilvēki būtu pelnījuši ilgstošu cietumsodu.

Šo rīcības modeli Rinkēvičs attiecina uz kaujiniekiem, kuru saistība ir pierādāma. Savukārt lai lemtu, kā rīkoties gadījumos, kad personu vaina nav pierādāma, pēc ministra domām, ES būtu jāsēžas pie viena galda ar ASV pusi un jāmeklē veidi, kā sadarboties.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps lūdzis Eiropas valstis uzņemt vairāk nekā 800 Sīrijā sagūstītos teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekus, norādot, ka pretējā gadījumā Savienotās Valstis būs spiestas viņus atbrīvot.

"Savienotās Valstis lūdz Lielbritāniju, Franciju, Vāciju un citus Eiropas sabiedrotos uzņemt vairāk nekā 800 ISIS kaujiniekus, kurus mēs esam sagūstījuši Sīrijā, un tiesāt viņus," sestdien tviterī ierakstīja Tramps. "ASV nevēlas noskatīties, kā šie ISIS kaujinieki nonāk Eiropā, - gaidāms, ka uz turieni viņi dosies," norādīja Tramps.

"Mēs darām tik daudz un tērējam tik daudz - ir laiks citiem darīt vairāk un darīt darbu, ko tie spēj paveikt. Mēs izvedīsim [savus karavīrus no Sīrijas] pēc simtprocentīgas uzvaras pār kalifātu!" piebilda ASV prezidents.

Tramps decembrī pārsteidza sabiedrotos, paziņojot, ka ASV izvedīs savus spēkus no Sīrijas. Protestējot pret šādu Trampa lēmumu, atkāpās no amata ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss. Vēlāk Tramps skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni, taču pēc paziņojuma par uzvaru cīņā ar "Islāma valsti" karavīru  izvešanas process varot tikt paātrināts.