foto: Vilnis Goldmanis
Zemgales pusē novērota fenomenāla dabas parādība - sniega veltņi
Iedzīvotājs Iecavas pusē novērojis ārkārtīgi retu dabas parādību.
2019. gada 14. februāris, 11:49

Zemgales pusē novērota fenomenāla dabas parādība - sniega veltņi

Jauns.lv

Sociālajā portālā "Facebook" ar ārkārtīgi retu dabas parādību, kas otrdien novērota Iecavas, Bauskas un Jelgavas pusē, padalījies Didzis Čipens. Uz apsniguša lauka redzami vēja savelti sniega veltņi jeb sniega rituļi.

Ieraksta autors ziņo, ka dabas fenomenu fotogrāfijās iemūžinājis iecavnieks Vilnis Goldmanis.

Zemais, spēcīgais vējš savēlis sniega bumbas gluži kā mazs bērns, veļot sniegavīru. Lai šāda dabas parādība rastos, sniegam jābūt mitram un gaisa temperatūrai jāsvārstās ap nulli, turklāt vējam ir jābūt pietiekoši spēcīgam, lai sniegu spētu sakustināt. Parasti vējš sniegu saveļ cilindra formas gubās.

foto: Brian Bayliss / SWNS
Arī Lielbritānijas iedzīvotāji šogad piefiksējuši neparasto dabas fenomenu.

Par apbrīnojamo dabas parādību nesen ziņojuši arī Lielbritānijas mediji. Tos piefiksējuši kādi Anglijas dienvidrietumu pilsētas Viltšīras iedzīvotāji. "Sākotnēji mēs domājām, ka tās ir bērnu saveltas sniega bumbas, tomēr pieejot tuvāk ievērojām, ka nav redzami pēdu nospiedumu un rituļu ir simtiem," atklāj Rons, kurš piefiksējis skaisto skatu.

Sniega veltņi nav vienīgā dabas parādība, ar kuru pēdējā laikā pārsteigti Latvijas iedzīvotāji. Jauns.lv jau ziņoja, kā vasarā vējš parotaļājies ar smiltīm jūras krastā.

Toreiz Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Pamatiežu ģeoloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Stinkulis spējis izskaidrot smilšu veidojumu izcelsmi, taču atzinis, ka līdz šim savām acīm Latvijā neko tādu nav manījis: "Vējš izpūš sauso smilti, bet atstāj un apstrādā, erodē kaut kādā ziņā konsolidētāku, blīvāku materiālu. Parasti jardangus veido cieti ieži tuksnešos, ko ilgi appūš vējš."

Tēmas