foto: Ekrānuzņēmums
Vecāki no valsts prasa miljonu par sava vienīgā dēla - 2 gadus vecā Kristapa - nāvi Varakļānu klīnikas liftā
Kristapiņa tētis nebeidz sērot par traģiski zaudēto vienīgo dēlu.
2019. gada 17. janvāris, 21:59

Vecāki no valsts prasa miljonu par sava vienīgā dēla - 2 gadus vecā Kristapa - nāvi Varakļānu klīnikas liftā

Jauns.lv / LETA

Miljons eiro – šādu summu no valsts un Varakļānu pašvaldības prasa vecāki, kuru vienīgais dēls – divgadīgais Kristaps – 2015tā gada vasarā gāja bojā, iekrītot Varakļānu veselības aprūpes centra lifta šahtā. Zēna tēvs tiesā uzsvēra – prasītā summa nav kompensācija par bērna dzīvību, jo tā naudā nav izmērāma. Bet svarīgi, lai par traģēdiju atbildīgie gūtu mācību un nekas līdzīgs vairs neatkārtotos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nelaime notika 2015.gada augustā Varakļānos. Kristapa vecāki Rasma un Andris kopā ar dēlu Varakļānu veselības centrā apmeklēja mazuļa vecmāmiņu. Promejot ģimene izmantoja liftu, un, kad tā durvis atvērās, nepilnus 2 gadus vecais puisēns centās tajā iekļūt pirmais, taču acumirklī pazuda lifta šahtā. Sprauga starp grīdām bija 34 centimetru plata, un ar to bija pietiekami, lai zēna ķermenis nokristu lejup. Kritienā no 3.stāva puisēns neizdzīvoja. Naktī uz 11.augustu zēns Rēzeknes slimnīcā nomira. Vēlāk atklājās, ka lifts bija uzstādīts nepareizi, un nebija arī pārbaudīts. Tas rezultējies krimināllietā pret četriem ar lifta funkcionēšanu saistītajiem.

Bojāgājušā zēna vecāki kā morālo kompensāciju par vienīgā bērna zaudējumu katrs prasa 250 000 eiro no valsts un arī no Varakļānu pašvaldības. Kopumā - vienu miljonu eiro. Zēna tēvs tiesā uzsvēris, ka prasītā summa nav kompensācija par bērna dzīvību, jo tā naudā nav izmērāma. Viņam svarīgi, lai par traģēdiju atbildīgie gūtu mācību un nekas līdzīgs neatkārtotos.

Gan pašvaldības, gan Ekonomikas ministrijas pārstāvji tiesā uzsvēruši, ka morālo kompensāciju varot prasīt tikai no lietā vainīgajām personām, kas šajā gadījumā neesot ne valsts, ne pašvaldība, bet drīzāk par pacēlāja piegādi un uzstādīšanu atbildīgie. 2017.gada oktobrī Varakļānu veselības aprūpes centrā, tika pabeigta jaunā pacēlāja uzstādīšana.

Tiesas lēmums tiks paziņots februāra vidū.