foto: LETA
Anna Rancāne sarakstījusi grāmatu par leģendāro diriģenti Terēziju Broku, kura pērn devās mūžībā
Dziesmu svētku Goda virsdiriģente Terēzija Broka.
Kultūra
2019. gada 17. janvāris, 18:39

Anna Rancāne sarakstījusi grāmatu par leģendāro diriģenti Terēziju Broku, kura pērn devās mūžībā

Jauns.lv / LETA

25.janvārī plkst.16 Daugavpilī, Vienības nama Mazajā zālē, tiks prezentēta grāmata "Aiz azara bolti bārzi…" par pērn mūžībā aizgājušo Dziesmu un deju svētku goda virsdiriģenti Terēzi (Terēziju) Broku, informēja Daugavpils Kultūras pārvaldē.

Grāmatas autore ir Anna Rancāne. Grāmata ir dokumentāls stāsts par izcilās Latgales diriģentes un pedagoģes Brokas dzīvi un neatsveramo ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā.

Lai stāstījums par Broku nonāktu pie lasītāja, kopš 2015.gada tika veikts intensīvs pētnieciskais darbs - ievāktas mutvārdu un dokumentālās liecības, ko sniedza gan pati Terēze Broka, gan arī viņas kolēģi, koru dziedātāji, kultūras darbinieki, radi un citi cilvēki, kas kādreiz ir sadarbojušies ar diriģenti. Tāpat tika atlasīti Rīgas Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Valsts arhīva, St. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas un citu iestāžu arhīvu dokumenti un fotogrāfijas. Grāmata papildināta arī ar audio materiālu, kurā digitalizētas divas plates "Latgalian (Latvian) Folk songs" ar latgaliešu tautas dziesmām Staņislava Broka un Terēzes Brokas vadīto kolektīvu izpildījumā. Plates tika ierakstītas 1962.gadā un to izdevējs bija Aleksandra Kancāna vadītais apgāds "Latvian Music".

"Pietrūka pavisam nedaudz, lai Terēzītes rokās iegultos grāmata par viņas skaisto un bagāto mūžu. Iespējams, ka daudz kas palika nepateikts, taču būtiskākais ir sirds siltums, gaišums un mīlestība, ko Terēze atstājusi visiem, kas viņu pazina. "Aiz azara bolti bārzi…" nu ir tapusi par piemiņas grāmatu izcilai personībai, Māras zemes meitai - Terēzei Brokai -," komentēja grāmatas autore.

Jau vēstīts, ka Broka aizgāja mūžībā 93 gadu vecumā 2018.gada oktobra beigās.

Broka dzimusi 1925.gada 30.septembrī Rēzeknes apriņķa Viļānu pagastā. Pamatizglītību ieguvusi Vītolu pamatskolā un Rēzeknes 1.vidusskolā, bet mūzikas teoriju un kordiriģēšanu - Rēzeknes mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā.

Studiju laikā Broka vadīja vairākus amatierkolektīvus, bet pēc pārcelšanās uz Daugavpili sāka strādāt Daugavpils mūzikas koledžā par Kordiriģēšanas nodaļas pedagoģi. Līdztekus pārņēma daudzu Latgales reģiona koru vadību - diriģēja Līksnas ciema jaukto kori, Daugavpils rajona kori "Latgale", Jēkabpils skolotāju kori, sieviešu kori "Rūta", Daugavpils Centrālā kultūras nama kori "Daugava", kā arī nodibinājusi un vadījusi sieviešu vokāli instrumentālo ansambli "Daina".

Kori diriģentes vadībā piedalījušies neskaitāmos reģionālajos koncertos, dziesmu dienās, salidojumos, kā arī guvuši panākumus ārvalstu konkursos un festivālos, uzsvēra Nacionālajā kultūras centrā.

Broka arī ir izskolojusi Edgaru Znutiņu, Jevģeniju Ustinskovu, Skaidrīti Ērlihu, Silviju Juhņeviču, Jeļenu Bogatirjovu un daudzus citus ievērojamus mūziķus.

Broka bijusi XX-XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, XXIII-XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Goda virsdiriģente, VII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģente, Latgales Dziesmu svētku un Skolotāju koru salidojumu virsdiriģente un organizatore, Daugavpils pilsētas un rajona koru virsdiriģente.