foto: LETA
"Attīstībai/Par!" aicina partijas vienoties par citu premjera kandidātu
Apvienības "Attīstībai/Par" pārstāvis Juris Pūce.
Politika
2018. gada 7. decembris, 19:36

"Attīstībai/Par!" aicina partijas vienoties par citu premjera kandidātu

Jauns.lv / LETA

Vairums politisko spēku nākamos soļus valdības veidošanas procesā sagaida no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, savukārt apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) uzskata, ka partijas arī pašas var mēģināt panākt vienošanos par premjera kandidātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

AP līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce norādīja, ka patlaban ir nepieciešams noslēgt Alda Gobzema (KPV LV) valdības veidošanas procesu, arī neskatoties uz to, ka Gobzems, spriežot pēc viņa izteikumiem, tomēr turpinās "iet uz priekšu" un kaut ko piedāvās Valsts prezidentam. "Šim procesam ir jābeidzas. Tagad tas ir farss - viena paša cilvēka mokas, ko visi esam spiesti vērot un komentēt. Ir skaidrs, ka Gobzema valdības nebūs," piekodināja Pūce.

Viņš pauda, ka partijām atkal būtu jāsēžas pie sarunu galda, lai panāktu vienošanos par iespējamo koalīciju, sarunu partneriem pārskatot līdz šim novilktās robežas. Pūces ieskatā, partijām nu vairs nebūtu nepieciešams ilgs laiks, lai iezīmētu prioritātes. "Prognozēju, ka koalīcija varētu rasties ļoti ātri," vērtēja politiķis, piebilstot, ka tas varētu notikt arī nākamās nedēļas laikā. Tad arī taptu skaidrs, kas varētu vadīt valdību.

Valsts prezidents tiekas ar "Attīstībai / Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu

Valsts prezidents tiekas ar "Attīstībai / Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu.

gallery icon
15

AP līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka, lai arī politiķis Artis Pabriks (AP) vēl aizvien ir šī politiskā spēka premjerministra amata kandidāts, partija uz viņa nominēšanu neuzstās. "Esam gatavi vienoties arī par citu kandidātu," teica Pūce, gan noliedzot, ka patlaban jau būtu notikušas kādas sarunas, kurās iezīmētos iespējamā kompromisa figūra.

Pūce piekrita, ka partijām būs nepieciešamas konsultācijas ar prezidentu, taču līdz tam būtu jānonāk līdz kopsaucējam par kādu no atbalstāmajiem premjera amata kandidātiem.

Zaļo un zemnieku savienības politiķis Augusts Brigmanis atgādina, ka pirmdien, 10.decembrī, ir prezidenta noteiktais termiņš, kad Gobzemam bija jāpiedāvā valdības sastāvs ar vairākuma atbalstu. Pirmdien arī paredzēta Gobzema un prezidenta tikšanās, pēc kuras arī var sagaidīt prezidenta rīcību vai paziņojumu, pieļauj Brigmanis.

Viņš gan uzsvēra, ka pašlaik partijas nevis vienojas kopīgam darbam, bet gan šķeļas. Līdz ar to Brigmanis ir skeptisks par iespēju šajā Saeimā partijām pašām panākt vienošanos. Politika ir kompromisu māksla, piebilda Brigmanis.

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) līderis Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka Valsts prezidents šajā valdības veidošanas procesā spēlē tik lielu lomu, cik lielu kopš valsts neatkarības atgūšanas neviens prezidents nav spēlējis, norādot, ka JV vēros, kā Valsts prezidents rīkosies tālāk.

JV arī uzskata, ka pašlaik ir iespējams izveidot stabilu ilgtermiņa labēji centrisko spēku vairākuma valdību, bet cita premjera amata kandidāta vadībā. Kariņš skaidroja, ka iespējams saskaitīt 77 balsis no politiskajām partijām, kurām pēc programmu uzstādījumiem ir līdzīga politika, līdz ar to no šīm partijām arī vajadzētu varēt izveidot valdību.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) šodien žurnālistiem pauda, ka turpmākajā valdības veidošanas procesā nacionālā apvienība respektēs Valsts prezidenta izvēli un nākamo nominēto kandidātu. Taujāta, vai tas nozīmē, ka politiskais spēks pats neko nepiedāvās, Mūrniece norādīja, ka tā ir prezidenta izšķiršanās.

Jaunā konservatīvā partija Gobzema piedāvājumu par bezpartejiskiem ministriem arī neatbalsta. Ņemot vērā prezidenta termiņu un Gobzema jauno piedāvājumu, viņam faktiski vairs nav iespēju izveidot valdību, uzskata JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Savukārt "KPV LV" pirmdien, 10.decembrī, plkst.11 pulcēsies frakcijas un valdes kopsēdē, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar valdības veidošanu. "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš mudinājis valdes sēdi sasaukt šodien, tomēr vēlāk politiķi vienojušies par pirmdienu. Valdes sēdē plānots uzklausīt premjera kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) redzējumu un skaidrojumu par viņa piedāvājumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepriekš Kaimiņš pauda, ka piedāvājums par valdības modeli ar bezpartejiskiem ministriem nebūtu atbalstāms, jo palielinātu "Saskaņas" lomu lēmumu pieņemšanā. Kaimiņš uzsvēra, ka pauž personīgo viedokli un "KPV LV" Saeimas frakcijā šis jautājums nav pārrunāts. Kaimiņš teica, ka par šo piedāvājumu uzzinājis no medijiem, jo Gobzems šo ieceri iepriekš ar frakciju neesot apspriedis.

"Es personīgi esmu saviem vēlētājiem solījis, ka valdības ar "Saskaņu" nebūs. Es personīgi šādu modeli neatbalstu, bet frakcijā par šo nav runāts," teica Kaimiņš.

Tikmēr Gobzems sociālajos tīklos raksta, ka pirmdien plkst.10 notiks preses konference par notikumiem valdības veidošanā. "Es saprotu, stresa un spriedzes līmenis pieaug, intrigu skaits palielinās, taču Latvija ir pelnījusi labākos no labākajiem ministru posteņos. Latvija ir pelnījusi ieraudzīt balsojumu, vai parlaments vēlas pateikt jā vai nē valsts gudrākajiem prātiem, labākajam, kas mums valstī ir," pauž politiķis.

Gobzems teica, "KPV LV" iepriekš bija saruna par Satversmē noteikto, ka valdību veido premjers un viņam savi lēmumi nav jāsaskaņo. Savukārt, kad ir izveidots valdības sastāvs, tad jāiepazīstina frakcija un jāpārliecina tā par atbalstu. Viņš uzsvēra, ka "KPV LV" ir demokrātiska organizācija.

Pirmdien plkst.15 Gobzems tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Kā ziņots, Gobzems piektdien ir atsaucis sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".