foto: REUTERS/SCANPIX
Kosmosa tiesību arbitrs: Tieslietu ministrija izsludina vakanci uz prestižo amatu Arbitrāžas tiesā Hāgā
Miera pils - Pastāvīgās arbitrāžas tiesas, kā arī Starptautiskās tiesas mītne Hāgā, Nīderlandē.
Sabiedrība
2018. gada 7. decembris, 05:52

Kosmosa tiesību arbitrs: Tieslietu ministrija izsludina vakanci uz prestižo amatu Arbitrāžas tiesā Hāgā

Jauns.lv

Oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” 5. decembrī izsludināts konkurss uz kosmosa tiesību arbitra krēslu. Par specifisko vakanci Pastāvīgajā arbitrāžas tiesā (PAT) informējusi Tieslietu ministrija, kuras uzdevums ir atrast derīgu kandidātu no Latvijas.

PAT ir starpvalstu organizācija, kas nodrošina starptautisku strīdu risināšanu, izmantojot arbitrāžu un citus miermīlīgus līdzekļus, piemēram, samierināšanu. Šobrīd PAT izskata dažādu kategoriju lietas, tostarp teritoriālos strīdus, dabas resursu un vides tiesību strīdus, tirdzniecības strīdus un – arī kosmosa tiesību strīdus.

No kandidātiem pieprasa autoritāti un labu reputāciju

Prasības no tiem, kuri cer pretendēt uz konkrētā PAT specializētā paneļa arbitra vietu ir pietiekami augstas. Saskaņā ar vakances aprakstu, kandidātam jābūt valstī atzītai autoritātei kosmosa tiesībās vai kosmosa tehnoloģiju jautājumos ar visaugstāko morālo reputāciju, augstu atbildības izjūtu un gatavību pildīt kosmosa tiesību arbitra pienākumus.

Nepieciešamas arī labas komunikācijas, argumentācijas kā arī sadarbības prasmes un labas angļu vai franču valodas zināšanas. Papildu tam jābūt atbilstošai izglītībai tiesību zinātnē, vides zinātnē, ekonomikā vai enerģētikā, kas papildināta ar atbilstošu specializētu izglītību.

Arbitru uzdevums – izšķirt starptautiskus strīdus

PAT arbitrs specializētajos paneļos ir amats ar darba vietu Hāgā, Nīderlandē, taču nav pastāvīgs – valstis savus pārstāvjus amatam var izvirzīt uz sešu gadu periodu, Jauns.lv skaidroja Tieslietu ministrijā.

“Saskaņā ar 1907. gada 18. oktobra Konvenciju par starptautisku strīdu miermīlīgu izšķiršanu, kā arī pamatojoties uz PAT Papildus noteikumiem par strīdu izšķiršanu dabas resursu un vides tiesībās un PAT Papildus noteikumiem par strīdu izšķiršanu kosmosa jautājumos, katra Konvencijas dalībvalsts uz sešu gadu termiņu var izvirzīt vienu dabas resursu un vides tiesību arbitru, vienu vides zinātnes ekspertu, vienu arbitru kosmosa strīdu izskatīšanai, kā arī vienu zinātnisko un tehnisko ekspertu kosmosa strīdu izskatīšanai,” informēja ministrijas komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Mauliņa.

Arbitra amata pienākumos ietilpst starptautisku strīdu miermīlīga izšķiršana, savukārt ekspertu pienākumos – ekspertīzes veikšana, sniegšana saistībā ar starptautiskajiem vides zinātnes un kosmosa strīdiem.

PAT tiesnešiem algu nemaksā valsts

Vienlaikus ministrijā norāda, ka Latvija algu par dalību arbitrāžas tiesas sēdēs vai par ekspertīzes veikšanu nemaksās. Apstiprināto arbitru un ekspertu izdevumus sedz PAT, kas savukārt iegūst līdzekļus no izskatāmo lietu dalībniekiem, kuriem par lietu izskatīšanu PAT ir jāmaksā. “Iepriekš minētie amati ir goda amati apstiprinātajām personām un no valstiskā viedokļa tas ir prestiži, ja Latvijas ieceltu pārstāvi kāds izvēlās savai strīdus lietai par arbitru,” piebilda ministrijas pārstāve.

2018. gada 30. janvārī Ministru kabinets apstiprināja Latvijas pārstāvi – Rīgas juridiskās augstskolas lektori Eiropas Savienības Vides tiesību kursā maģistriem Žanetu Mikosu par Pastāvīgās arbitrāžas tiesas (PAT) specializēto dabas resursu un vides tiesību arbitru.

Attiecīgi šobrīd ir palikušas vēl trīs vakances uz kurām neviens nav apstiprināts un tāpēc 05. 12. 2018. ministrija izsludināja atklātu konkursu.

Iepriekš neviens pārstāvis PAT specializētajos paneļos no Latvijas puses nav bijis apstiprināts, informēja ministrijā.

Pilns vakances apraksts pieejams šeit.