foto: LETA
FOTO: tā izskatās jaunā Latvijas simtgadei veltītā sudraba kolekcijas monēta
Latvijas 100 gadu jubilejai veltītā sudraba kolekcijas monēta "Ģerboņu monēta".
Sabiedrība
2018. gada 22. oktobris, 19:55

FOTO: tā izskatās jaunā Latvijas simtgadei veltītā sudraba kolekcijas monēta

Jauns.lv

Otrdien, 23. oktobrī, Latvijas Banka laiž klajā Latvijas valsts 100 gadu jubilejai veltītu sudraba kolekcijas monētu "Ģerboņu monēta". Sudraba kolekcijas monētas atklāšanas pasākumā piedalījās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kolekcijas monētas "Ģerboņu monēta" mākslinieki ir Laimonis Šēnbergs (grafiskais dizains) un Jānis Strupulis (plastiskais veidojums). Monēta izgatavota kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Monētas priekšpusē attēlots Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis, zem tā – Latvijas valsts 100 gadu jubilejas zīme. Monētas aizmugurē uz vēsturisko heraldisko figūru – lauvas, grifa un aļņa – fona izvietoti Latvijas kultūrvēsturisko apgabalu ģerboņi un uzraksti "Kurzeme", "Vidzeme", "Zemgale" un "Latgale".

Tā izskatās jaunā 100 gadu jubilejai veltītā sudraba kolekcijas monēta

gallery icon
10

“Uz jaunās kolekcijas monētas visu četru kultūrvēsturisko apgabalu ģerboņi stāv līdzās. Tas ir skaists veids, kā apliecināt – mēs Latvijā esam vienoti dažādībā. Ikviens mūsu valsts novads ir neatņemama Latvijas daļa. Ar savām kultūrvēsturiskajām tradīcijām, tautastērpiem, dziesmām un dejām. Ar cilvēkiem un katram no novadiem piemītošajām atšķirībām, kas viena otru papildina, veidojot mūsu Latviju!”, uzsvēra Valsts prezidents.

Valsts prezidents atzīmēja, ka pirms dažiem gadiem, kad Latvija pievienojās eirozonai, daudzi cilvēki Latvijā bažījās, ka izzudīs mūsu skaistās un unikālās nacionālās naudas tradīcijas. Šodienas pasākums ir apliecinājums, ka šīm bažām nav pamata. Gluži pretēji, eiro monētas ar nacionālo dizainu nes Latvijas vārdu un identitāti plašāk nekā jebkad.

Latvijas Bankas veltījums Latvijas valsts 100 gadu jubilejā ir eiro kolekcijas monēta ar Latvijas lielā valsts ģerboņa un tās kultūrvēsturisko apgabalu ģerboņu attēliem. 1918. gada 18. novembrī tika izveidota jauna valsts – Latvijas Republika. Tās heraldiskajā simbolikā atspoguļojas sarežģītā Latvijas vēstures gaita.