No Matīsa ielas nama jumta pazūd valsts nozīmes mākslas piemineklis
Uz restaurācijas laiku no bijušās vīna tirgotavas jumta Matīsa ielā noņemta izcila Latvijas kultūras vērtība - "Vīrs ar kannām".
Sabiedrība
2018. gada 23. oktobris, 05:50

No Matīsa ielas nama jumta pazūd valsts nozīmes mākslas piemineklis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vērīgi rīdzinieki pamanījuši, ka no 1904. gadā celtās vīna tirgotavas un pagraba ēkas Matīsa ielā 21 nesen pazuda vērtīga skulptūra – viena no slavenākā Rīgas dekoratīvās tēlniecības meistara, vācbaltu tēlnieka Augusta Folca (1851-1926) skulptūra „Vīrs ar kannām”. Jauns.lv skaidroja, kāpēc skulptūra pazudusi un kāds būs tās tālākais liktenis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Augusts Folcs ir ievērojams Latvijas tēlnieks, kas, piemēram, veidojis arī Nacionālā teātra un Benjamiņa ēkas interjera apdares. Viens no viņa meistardarbiem atrodas uz bijušās firmas "Louis Lundmann & Co." vīna pagraba un tirgotavas jumta. Pirmās brīvvalsts laikā tur atradās virkne rūpniecības uzņēmumu -  liķieru fabrika, austuves, linu manufaktūra, galdniecība. Arī tagad tur atrodas vairāki uzņēmumi. Ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, bet skulptūra „Vīrs ar kannām – valsts nozīmes kultūras piemineklis.

foto: Mārtiņš Eglītis
No arhitektūras pieminekļa Matīsa ielā 21 nozudis valsts nozīmes mākslas piemineklis - 1904. gadā Augusta Folca skulptūra "Vīrs ar kannām".

Jauns.lv lasītāji, kuri ikdienas savās gaitās dodas „Bērnu pasaules” apkārtnē vai gaida tramvaju Matīsa un Krišjāņa Barona stūrī, jautā, kur palikusi skulptūra un kāpēc viņiem jālūkojas uz „apzagto” ēku.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja vietniece Agnese Rupenheite Jauns.lv paskaidroja:

„Ēkas Matīsa ielā 21 (vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis) īpašnieks Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē ir saskaņojis būvniecības dokumentāciju ēkas atjaunošanai. Ņemot vērā, ka skulptūra "Vīrs ar kannām" ir valsts nozīmes mākslas piemineklis un atradās sliktā tehniskā stāvoklī, tā ar pārvaldes izsniegtu atļauju speciālistu uzraudzībā ir demontēta un nogādāta restaurācijas darbnīcā restaurācijas veikšanai. Pēc restaurācijas tā tiks atvietota atpakaļ”.