foto: Ieva Lūka/LETA
Premjers Kučinskis zaudē viltus premjeram Lembergam
Ministru prezidents Māris Kučinskis (no kreisās) uzklausa Ventspils mēru Aivaru Lembergu (vidū – ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis). Bez Lemberga piepalīdzēšanas Kučinskim klājas gauži.
Politika
2018. gada 28. septembris, 14:29

Premjers Kučinskis zaudē viltus premjeram Lembergam

Jauns.lv

Šoreiz Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) “čempionu” komanda Saeimas vēlēšanās startē ar neierastu premjera kandidātu, kuram nominēts pašreizējais Ministru prezidents Māris Kučinskis. Visas iepriekšējās parlamenta vēlēšanās par ZZS premjera kandidātu tika bīdīts smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Gan 9. un 10., gan 11. un 12. Saeimas vēlēšanās ZZS par savu premjera kandidātu pasludināja Lembergu, kaut gan īstenībā tā bija viltus ziņa un vienmēr Lembergs no valdības vadītāja goda atkratījās. Lembergs bija tikai izkārtne, lai piesaistītu vientiesīgos vēlētājus.

Lai nu kā, daļu vēlētāju Lembergs uzrunāja, un ZZS vēlēšanās guva lielākus vai mazākus panākumus. Tagad ZZS atkāpjas no gadu gadiem ierastās prakses un par premjera kandidātu izvirzījusi citu Kučinski.

Tāpēc grūti pateikt, kā tagad ZZS klāsies parlamenta vēlēšanās, bet, kā liecina pirms iepriekšējām vēlēšanām veiktās aptaujas, lielu lomu nospēlēja tieši Lemberga faktors. Lemberga reitings vienmēr ir bijis lielāks par pašas ZZS reitingu. Tā, piemēram, ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanās 2011. gada septembrī pat pēc Zatlera “rīkojuma nr. 2” Lembergu par premjeru vēlējās redzēt 18%, bet par ZZS balsot bija gatavi tikai mazliet vairāk par 10% (toreiz par ZZS nobalsoja 12,26% vēlētāju).

Gadu pirms kārtējām 12. Saeimas vēlēšanām Lembergs paziņoja, ka vairs nevēlas būt ZZS premjera kandidāts. Tomēr viņš tika pierunāts par tādu kļūt. Un 2014. gada vēlēšanās par ZZS nobalsoja 19,5% vēlētāju, kaut gan nedēļu pirms vēlēšanām partiju apvienības reitings bija tikai no 7,6 līdz 10 procentiem. Toreiz Lembergu kā premjera kandidātu atbalstīja vairāk nekā 20 procenti.

Tātad ZZS panākumi līdz šim ir bijuši tieši atkarīgi no tās premjera amata kandidāta un partijas reitingiem. Premjera amata kandidāta reitings vienmēr ir bijis lielāks par partijas reitingu. Tagad ir gluži otrādi –ZZS reitings, pēc dažādām aptaujām, ir no 7 līdz 11 procentiem, taču Kučinska reitings svārstās ap 5  procentiem.

Vienlaikus arī Lembergs neizrāda degsmi vairot līdzšinējā valdības vadītāja spozmi. Pirms mēneša Ventspils mērs intervijā laikrakstam “Diena” teica: “Es esmu skaidri definējis, ka tā ir Kučinska valdība, tā nav Lemberga valdība.”