foto: LETA
Bērnu trūkuma dēļ Kalnciema pagasta vidusskolā nebūs 10.klases
Tava izglītība
2018. gada 28. augusts, 11:58

Bērnu trūkuma dēļ Kalnciema pagasta vidusskolā nebūs 10.klases

Jauns.lv / LETA

Sākot jauno mācību gadu, Kalnciema pagasta vidusskolā nepietiekamā skolēnu skaita dēļ nebūs 10.klases, savukārt divās pamatskolās pirmsskolas programmās atvērs papildus grupiņas, informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Enija Kreicberga-Kapša.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Plānots, ka Jelgavas novadā pavisam kopā mācības sāks ap 3200 izglītojamo, tai skaitā ap 220 bērnu sāks mācības 1.klasē. Zināmas izmaiņas piedzīvojušas četras novada skolas - pirmsskolas izglītības iestāde "Taurenītis" ar jauno mācību gadu iekļaujas Šķibes pamatskolas sastāvā, Kalnciema pagasta vidusskolā nepietiekamā skolēnu skaita dēļ nebūs 10.klases, savukārt Svētes pamatskolā un Līvbērzes pamatskolā, ņemot vērā pieaugušo vecāku pieprasījumu, pirmsskolas programmās atvērs papildus grupiņas. Jelgavas novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Ginta Avotiņa skaidroja, ka skolēnu skaits, salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu, novadā būtiski nav mainījies.

"Pirmsskolas izglītības iestāde "Taurenītis" ir iekļāvusies Šķibes pamatskolas sastāvā - domes lēmums par to bija jau 2018.gada februārī. Šķibes pamatskola ir viena no tām izglītības iestādēm, kas piedalās pilotprojektā jaunajai izglītības satura reformai "Kompetenču pieejā balstīts mācību saturs". Lai nodrošinātu bērniem harmoniskāku un vieglāku iekļaušanos pamatizglītības programmā, proti, pāreju no bērnudārza uz skolu, iestāžu apvienošana ļaus veiksmīgāk to īstenot," pauda Avotiņa.

Lēmums maina iestāžu administratīvo un metodisko pakļautību, bet tas nemaina izglītības iestāžu atrašanās vietu un audzēkņi ar septembri turpinās izglītoties esošajās telpās.

Tāpat jaunais mācību gads pārmaiņas ieviesīs arī Kalnciema pagasta vidusskolā, kur nepietiekamā skolēnu skaita dēļ iestādē šogad nebūs 10.klases.

"Šis nebija pārsteigums, jo, noslēdzoties iepriekšējam mācību gadam, skolā 9.klasi pabeidza vien pieci skolēni. Vēlamais bērnu skaits vidusskolu klasēs ir ne mazāks par 12 bērniem. Arī citām novada vidusskolām šosezon nav bijis viegli nokomplektēt 10.klases, piemēram, pašlaik Kalnciema vidusskolā dokumentus ir iesnieguši desmit bērni, bet Vircavas vidusskolā - 11. Lai gan vēl nav sasniegts vēlamais bērnu skaits, tomēr plānojam šajās skolās 10.klases nodrošināt, jo iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka nereti bērni skolās dokumentus iesniedz arī vēlāk, pat oktobrī un novembrī," klāstīja Izglītības pārvaldes vadītāja.

Šogad ievērojams bērnu skaita kāpums ir Svētes pamatskolas un Līvbērzes pamatskolas pirmsskolas programmās. Sadarbībā ar Svētes skolas vadību pieņemts lēmums no septembra bērnudārza korpusā atvērt papildus grupu ar 22 vietām, līdz ar to vieta bērnudārzā tiks nodrošināta 148 bērniem. Ar septembri izglītības iestāde papildus uzņems pašus mazākos – bērnus no pusotra līdz trim gadiem. Tāpat lielu vecāku pieprasījumu šogad izjūt arī Līvbērzes pamatskola, un iestādē tiks atvērta papildu grupa piecgadniekiem un sešgadniekiem.

"Šajā gadā visās Jelgavas novada skolās veikti uzlabojumi informācijas tehnoloģiju jomā - kopumā 145 000 eiro vērtībā. Lai atbilstoši kompetencēs balstītas izglītības idejai būtu iespējams mācību procesā vairāk izmantot interneta resursus, kā arī nodrošināt nodarbības ārpus klases, Elejas vidusskolai un Šķibes pamatskolai novada pašvaldība iepirkusi jaunus planšetdatorus. Planšetdatori iegādāti arī Kalnciema vidusskolai, kas sākusi projektu valsts aizsardzības mācībā," klāstīja Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Papildus planšetdatoriem iegādāti 62 stacionārie datori, interaktīvie ekrāni, multimediju iekārtas un cita digitālā tehnika, kas visu Jelgavas novada skolu tehnisko nodrošinājumu ir izlīdzinājusi. Apjomīgas investīcijas ieguldītas arī Jelgavas novada skolu remontos - kopumā vairāk nekā 275 000 eiro.

Elejas bērnu un jauniešu centram, izremontējot skolas dzīvokli, iekārtotas hosteļa telpas, Vircavas vidusskolas Platones filiālē papildus virknei dažādu darbu ierīkota arī balss apziņošanas sistēma un signalizācija. Kalnciema pagasta vidusskolā iegādāti dažādi darba rīki un iekārtas mājturības un tehnoloģiju kabinetiem. Ir aizkavējies Kalnciema vidusskolas pirmsskolas pārbūves remonts Valgundē, un bērniem būs jāuzkavējas "lielajā" skolā arī rudens periodā.