foto: Ekrānuzņēmums
Ministrs Reirs gandarīts, ka strauji sarūk bērnu skaits bērnunamos
Reirs uzskata, ka šī tendence nemainīsies.
Sabiedrība
2018. gada 24. augusts, 16:58

Ministrs Reirs gandarīts, ka strauji sarūk bērnu skaits bērnunamos

RīgaTV 24

“Katrā sabiedrībā ir laiks, kad sabiedrība apjauš, ka var izdarīt ko vairāk, ka Maslova piramīdas pamatlieta ir apmierināta. Šajā gadījumā sabiedrība ir nonākusi pie domas, ka mēs paši varam parūpēties par saviem bērniem. Mums nevajag bērnunamus un adopciju uz ārzemēm,” labklājības ministrs Jānis Reirs (V) apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "TOP5", komentējot ziņu, ka bērnu namos nu atrodas par 113 bērniem mazāk nekā pagājušā gada beigās.

Reirs uzskata, ka šī tendence nemainīsies, jo notikušas izmaiņas sabiedrības uztverē: “Es domāju, ka tā ir ne tikai politika vai uzstādījumi, vai tas, ka ir cilvēku grupa, kas grib to panākt, bet sabiedrība vienkārši ir tam gatava. Tas ir pozitīvi, un es nedomāju, ka tas ir atgriezeniski vai kādā veidā var apstāties.”

foto: Ekrānuzņēmums
Reirs uzskata, ka šī tendence nemainīsies.

Ministrs norādīja, ka valsts uzdevums ir vēl vairāk atbalstīt cilvēkus, kas vēlas palīdzēt bērnu namos esošajiem bērniem. “Arī šajā jomā valsts uzdevums ir veidot politiku un finansēt. No šī gada 1. janvāra audžuģimenēm esam dubultojuši uzturlīdzekļus par bērniem, uz nākamo gadu esam iesnieguši valdībā dubultot tos arī aizbildņiem, un arī domājam par adoptētājiem. Jo īstā ģimene ir, kad bērns ir adoptēts,” sacīja Reirs.

Viņš piezīmēja, ka pašlaik ir sarežģīti motivēt audžuvecākus adoptēt bērnus, jo tādā gadījumā zūd finansiālais atbalsts. “Runājot ar daudzām audžuģimenēm, var noprast, ka, ja būtu šī palīdzība arī adoptētājiem, tad ļoti daudzas audžu ģimenes adoptētu šos bērnus. Bet praktiski adopcijas gadījumā viņi zaudē finansiālo atbalstu,” raidījumā sacīja ministrs.

Reirs gan apliecināja, ka vajadzīgas un noderīgas ir visas palīdzības formas, ne tikai adopcija: “Visi trīs veidi ir mūsu draugi – gan audžuģimene, gan aizbildnis, gan adopcija. Kamēr kaut viens bērns ir bērnu namā, mums visas šīs formas ir ļoti nepieciešamas un vajadzīgas.”