foto: LETA
Jānis Vimba jaunos Nacionālā teātra iestudējumos kā aktieris vairs nepiedalīsies
Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba.
Kultūra
2018. gada 24. jūnijs, 16:31

Jānis Vimba jaunos Nacionālā teātra iestudējumos kā aktieris vairs nepiedalīsies

LETA

Latvijas Nacionālā teātra jaunais valdes loceklis Jānis Vimba, kurš amatā stāsies 27.jūnijā, ir vienojies ar Kultūras ministriju, ka jaunos teātra iestudējumos kā aktieris viņš vairs nepiedalīsies, intervijā pastāstīja pats Vimba.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patlaban Vimbam ir lomas četros iestudējumos, kuras viņš turpinās spēlēt, kamēr tie "dzīvos". Šie iestudējumi ir "Klūgu mūks", "Svina garša", "Veiksmes stāsts" un "Pieaugušie". Vēl teātra repertuārā ir Vimbas režisētās izrādes "Jaunā ārsta piezīmes" un "ART".

Jaunais Nacionālā teātra vadītājs uzskata, ka lielu neveiksmju šajā sezonā teātrī nebija - ne tikai komerciālu, bet arī radošu neveiksmju. "Šogad man ir ļoti liels lepnums par "Klūgu mūku", kas, manuprāt, ir hrestomātisks darbs. Indrai Rogai ir izdevies dabūt uz skatuves milzīgu apjomu faktoloģiskā materiāla, dzīves gudrības un piesātinātu emociju. Repertuārā ir ienācis arī jaunu cilvēku sarakstīts darbs "Arī vaļiem ir bail", kas, manuprāt, arī ir veiksmīgs. Es uzskatu par veiksmi arī savu diplomdarba izrādi "ART"," pastāstīja Vimba.

Nākamā sezona Nacionālajā teātrī būšot latviešu darbu sezona - tiks iestudēti gan mūsdienu, gan klasiskie darbi, būs arī latviešu autoru eksperimentāli darbi. Piemēram, uz Lielās zāles skatuves tiks rādīta Raiņa luga "Pūt, vējiņi!" Elmāra Seņkova režijā, Zigfrīda fon Fēgerzaka "Baltiešu gredzens", ko iestudēs Viesturs Kairišs un Jāņa Baloža "Zem diviem karogiem" Valtera Sīļa režijā.

"Pieļauju, ka daļai skatītāju būs aktīvāk jāapmeklē mūsu teātris, lai saprastu jubilejas sezonas kopainu," piebilda Vimba.

Viņš atzina, ka vēlētos, lai Nacionālajā teātrī tiktu iestudēta kāda "vecmodīga", tā sauktās, Staņislavska skolas reālpsiholoģiska izrāde ar reāliem cilvēkiem, iespējams, ar parūkām un vēsturiskiem kostīmiem. "Gribas redzēt uz Nacionālā teātra skatuves tādu lielu un pamatīgu iestudējumu," atzīmēja Vimba.