foto: LETA
FOTO: vizītē Latvijā ieradies Nīderlandes karalis; viņam nepievienojas karaliene Maksima
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) un Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs oficiālās fotografēšanās laikā Rīgas pils Ģerboņu zālē.
Sabiedrība
2018. gada 11. jūnijs, 11:18

FOTO: vizītē Latvijā ieradies Nīderlandes karalis; viņam nepievienojas karaliene Maksima

LETA

Divu dienu valsts vizītē Latvijā šodien ieradies Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidenta un Nīderlandes karaļa oficiālā fotografēšanās

Iepriekš bija plānots, ka kopā ar Nīderlandes karali Latvijā ieradīsies arī karaliene Maksima, taču viņai pagājušās nedēļas nogalē bija jādodas ...

gallery icon
20

Iepriekš bija plānots, ka kopā ar Nīderlandes karali Latvijā ieradīsies arī karaliene Maksima, taču viņai pagājušās nedēļas nogalē bija jādodas uz jaunākās māsas bērēm Argentīnā.

Valsts vizītes pirmajā dienā Nīderlandes karalis viesosies Rīgas pilī, kur tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Ivetu Vējones kundzi. Plkst.11.30 plānota preses konference Rīgas pilī.

Pēc vizītes Rīgas pilī Nīderlandes karalis kopā ar Valsts prezidentu un viņa kundzi plkst.12 svinīgā ceremonijā noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēc tam plānotas tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK).

Dienas otrajā pusē karalis apmeklēs Latvijas Nacionālo bibliotēku, lai Tautas grāmatu plauktam dāvinātu grāmatu un apskatītu izstādi "Rembranta ēnā". Pēc tam plānots tikties ar Nīderlandes - Latvijas biznesa semināra "Smart Mobility" dalībniekiem Rīgas brīvostas pārvaldē. Valsts vizītes pirmās dienas vakarā Valsts prezidents un viņa kundze rīkos valsts vakariņas par godu Nīderlandes augstajiem viesiem.

Savukārt 12.jūnijā Nīderlandes karalis Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā tiksies ar Kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK), lai apskatītu izstādi "Latvijas gadsimts".

"Latvijas un Nīderlandes vēsturiskās saites veidojušās jau Hanzas savienības laikā, kad ekonomiskā sadarbība starp Rīgas un Amsterdamas ostām veicināja visa reģiona attīstību. Mūsdienās mūs saista plaša un daudzveidīga sadarbība. Latvija un Nīderlande ir aktīvas Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis. Mēs kopā piedalāmies starptautiskajās miera uzturēšanas misijās un daudznacionālo drošības spēku attīstībā," uzsver Vējonis.

Šī vizīte simbolizē Latvijas un Nīderlandes ciešo draudzību un labās attiecības, kā arī ir uzskatāma par īpašu pagodinājumu Latvijai tās simtgadē. 2006.gadā valsts vizītē Latviju apmeklēja Nīderlandes karaliene Beatrikse, atgādina kancelejā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Nīderlandes karalis Latviju ir apmeklējis 2002.gadā, bet tolaik vēl kā kroņprincis. 2013.gada aprīlī Nīderlandes karaliene Beatrikse atteicās no troņa par labu savam dēlam Vilemam Aleksandram, monarha maiņu valstij svinot ar vērienīgām svinībām oranžās krāsās.

LETA jau vēstīja, ka šogad Latvijā par godu valsts simtgadei gaidāmas vairākas Eiropas un Skandināvijas valstu karaļnamu vizītes, aģentūrai LETA janvārī apstiprināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš skaidroja, ka notiek aktīvs darbs pie vairāku karaļnamu vizīšu saskaņošanas, tai skaitā Nīderlandes karaļnama pārstāvju, Luksemburgas lielhercoga Anrī Albēra Gabriēla Feliksa Marī Gijoma Nasava-Veilburga, kā arī Zviedrijas, Norvēģijas un Lielbritānijas karaļnamu pārstāvju vizītes.

Zināms, ka Latviju decembrī apmeklēs Dānijas kroņprincis Frederiks un kroņprincese Mērija, to janvārī preses konferencē pēc tikšanās ar Kučinski sacīja Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens.

Savukārt aprīlī Latviju apmeklēja Norvēģijas kroņprincis un kroņprincese un Zviedrijas kroņprincese un princis.