foto: Ekrānuzņēmums no Staburags.lv
Divi vīri Daugavā nocopē milzīgu 100 kilogramu smagu samu
Daugavā pie Klintaines noķerts milzu sams.
Novadu ziņas
2018. gada 8. jūnijs, 22:58

Divi vīri Daugavā nocopē milzīgu 100 kilogramu smagu samu

Jauns.lv / LETA

Klintainieši Jānis Ritums un Gunārs Groza 6.jūnijā Daugavā ar murdu noķēruši 100 kilogramus smagu un 2,45 metrus garu samu, vēsta laikraksts "Staburags".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas nav pirmais milzenis, ko pievārējis Daugavas zvejnieks. Pagājušā gada jūnijā Ritums Daugavā ar murdu noķēra 86 kilogramus smagu un 2,23 metrus garu, bet aizpagājušajā gadā - 69 kilogramus smagu un 2,20 metru garu ūsaini.

Savukārt makšķernieku pievarēto ūsaiņu rekords joprojām paliek 84,7 kilogrami. 2010.gadā tik lielu milzeni Daugavā izvilka Māris Velde.

Kā laikrakstam atzinis ihtiologs Jānis Birzaks, par tik lielu samu Latvijā neesot dzirdēts. Milzīgi eksemplāri Latvijā ir retums. Galvenokārt dzirdēts par 50, 60 un 70 kilogramu smagiem samiem. Milzeņi parasti tiek izvilkti Spānijā, Krievijas upēs Volgā un Dvinā. Daugava ir upe, kurā vistālāk uz ziemeļiem mīt lielu samu populācija, sami ir arī Igaunijā un Zviedrijā, tomēr tur tie ir mazi, jo tiem vajag siltākus apstākļus, vēsta laikraksts.

Kā liecina sugu enciklopēdijā "latvijasdaba.lv" iekļautā informācija, Latvijā sami sasniedz 2,2 metru garumu un 56 kilogramus svaru.

Tēmas