Latvijā 40% no vardarbības gadījumiem pret sievietēm notiek ģimenēs
2014.gadā dzīvesbiedri nogalināja 5 sievietes, vēl 4 nogalināja citi tuvinieki. Miesas bojājumus dzīvesbiedri nodarīja 57 sievietēm.
Sabiedrība
2016. gada 19. marts, 15:20

Latvijā 40% no vardarbības gadījumiem pret sievietēm notiek ģimenēs

Jauns.lv

Aptuveni 80% no visiem fiksētajiem vardarbības gadījumiem pret bērniem un 40% no vardarbības gadījumiem pret sievietēm notiek ģimenēs, sacīts Labklājības ministrijas informatīvajā ziņojumā par vardarbības gadījumiem pret sievietēm un vardarbību ģimenē 2014.gadā, ko otrdien skatīs valdība.

Lielāko daļu vardarbības gadījumu un ar vardarbību saistīto likumpārkāpumu publiskās vietās veic vīrieši un tajos cieš vīrieši, bet ģimenēs no tuvu cilvēku vardarbības lielākoties cieš sievietes un bērni – pret sievietēm vardarbīgi izturas dzīvesbiedri, pret bērniem – vecāki. Sievietes un, jo īpaši bērni, no svešiem cilvēkiem cieš mazāk nekā no pazīstamiem, tuviem cilvēkiem.

2014.gadā pie kriminālatbildības par vardarbīgiem nodarījumiem pret tuviniekiem tika sauktas 75 personas, tajā skaitā 67 bija vīrieši. No vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem 2014.gadā cieta 144 sievietes. 2014.gadā dzīvesbiedri nogalināja 5 sievietes, vēl 4 nogalināja citi tuvinieki. Miesas bojājumus dzīvesbiedri nodarīja 57 sievietēm.

Ministrija norāda, ka vardarbība ģimenē ietekmē arī veselības aprūpes sistēmu. 45% sieviešu, kuras vardarbības rezultātā gūto traumu dēļ vērsušās pēc palīdzības slimnīcā, traumas guvušas dēļ vardarbības ģimenē. 2014.gadā ārstēšanās stacionārā bija nepieciešama 82 sievietēm, no tām 58 gadījumos traumu nodarījis dzīvesbiedrs.

BNS / Foto: Shutterstock