foto: Publicitātes foto
Izglītība pārtikas tehnoloģijā – vērtība gan topošiem, gan pieredzējušiem uzņēmējiem
Tava izglītība
2018. gada 14. februāris, 07:00

Izglītība pārtikas tehnoloģijā – vērtība gan topošiem, gan pieredzējušiem uzņēmējiem

Karlīna Timofejeva

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte (PTF) Jelgavā ir vieta, kurā katru gadu studijas sāk vairāki desmiti jauniešu, kuri savu nākotnes karjeru saista ar pārtikas ražošanu, inovācijām un kvalitāti. Turklāt tā ir arī vieta, kurā regulāri dažādu kursu ietvaros satiekas mājražotāji un uzņēmēji.

Universitātes piedāvātajos kursos šobrīd mācās un zināšanas par tehnoloģiskajiem procesiem iegūst pārtikas nozares „jauniņie”, kuriem nav iepriekšējas pieredzes, bet ir idejas jaunu pārtikas produktu attīstīšanai un virzīšanai tirgū. Paralēli viņiem savā studiju vietā arī atgriežas vidējo un lielo pārtikas uzņēmumu pārstāvji, kuriem nepieciešama profesionālā pilnveide.

No vecvecmāmiņas receptēm līdz ražošanai

"PTF ir atvērta sadarbībai gan ar topošajiem studentiem, gan ar jau pārtikas nozarē strādājošajiem. Paralēli studiju programmām LLU Mūžizglītības centrā piedāvājam plašu kursu klāstu pārtikas nozarē, dodot iespēju pilnveidot zināšanas pārtikas tehnoloģijas jautājumos tiem, kuri nodarbojas ar mājražošanu un nodibinājuši mazus uzņēmumus. Mūsu rīcībā ir jaunākās nozares tehnoloģijas, ko kursos izmantojam praktisko iemaņu attīstīšanai. Tādējādi cenšamies skaidrot un rādīt uzņēmējiem, kā viņi ražošanā, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, var ieviest savu vecvecmāmiņu receptes,” stāsta LLU PTF asociētā profesore Dace Kļava.

foto: Publicitātes foto

Viņa skaidro, ka daudzi mazie pārtikas uzņēmēji sākuši savu darbību, pateicoties dzimtās uzkrātajām zināšanām un no vecvecmāmiņām saglabātajām produktu receptēm. Taču, ja trūkst izpratnes par tehnoloģiskajiem procesiem, recepšu ieviešana ražošanā var sagādāt problēmas.

"Ja vecvecmāmiņas receptē minēts, ka, gatavojot mīklu, milti ir jāber pienā, tad mēs kursos sākam ar skaidrojumu, kā mainās mīklas gatavošanas process, ja miltus ber pienā vai pienu lej miltos. Pēc tam jau meklējam tehnoloģiskās iespējas, runājam par kvalitātes kritērijiem un produkta iepakojumiem” tā D. Kļava.

Pusmūža krīze + mākslinieka talants = „Vaniļas debesis”

Diplomēta ģeogrāfe Kristīne Freimane no Lielvārdes izvēlējusies doties uz PTF kursiem Jelgavā, jo sapratusi, ka tas ir ceļš, kā attīstīt ieceri par konditorejas „Vaniļas debesis” izveidi. Tai jau ir gandrīz viss - tikai nepieciešams „aizķert” kādu jaunu ideju un sakārtot telpas.

„Mums ar kolēģi tāda kā pusmūža krīze – 40 gadu vecumā sapratām, ka tomēr māksla ir tuva sirdij. Tagad tā izpaužas kūku cepšanā, ko darām jau aptuveni trīs gadus. Plānojam izveidot nelielu konditoreju. Jau esam iesniegušas projektu Lauku atbalsta dienestā, ieguvušas finansiālu atbalstu, tādēļ arī papildinām zināšanas, lai jaunajā konditorejā varētu piedāvāt dažādus produktus. Kursos esam jau apguvušas marmelādes, miltu izstrādājumu un piena desertu gatavošanas tehnoloģijas. Ļoti patīk pasniedzēju pieeja, ka netiek reklamēta viena prece, bet salīdzināti dažādi risinājumi,” stāsta K. Freimane.

foto: Publicitātes foto

Griķu čaumalas un alus darīšana

Graudkopis Jānis Kreicbergs atzīst, ka ziemas periods ir īpaši piemērots, lai uzzinātu kaut ko jaunu, tāpēc izmanto iespēju apmeklēt dažādus kursus.

„Jelgavā esmu apmeklējis kursus par piena desertiem, alus sensoro vērtēšanu un pārtikas higiēnu. Piena pārstrādi savā saimniecībā neplānoju attīstīt, taču alus darīšana ieinteresēja. Audzējam bioloģiskos griķus, un saprotu, ka tos varētu izmantot alus darīšanā, jo griķu alus izvēle Latvijā nav nekāda. Pats svarīgākais mācībās ir iespēja satikt cilvēkus un iegūt jaunus kontaktus. Šeit jau esmu saticis alus darītāju, kuram varētu piegādāt griķu čaumalas. Turklāt domāju par augstākās izglītības ieguvi pārtikas tehnoloģijā,” stāsta J. Kreicbergs.

Ja pietrūkst ideju saldumu pasaulē

Fakultātē atgriežas arī tās dažādu laiku absolventi, lai papildinātu zināšanas konkrētā pārtikas apakšnozarē. Bieži vien viņi mācās kopā ar saviem uzņēmuma kolēģiem.

Jauno produktu izstrādes tehnoloģe Antra Riekstiņa sevi par studenti nesauc jau 11 gadus. No brīža, kad LLU saņēma inženiera kvalifikāciju pārtikas un dzērienu tehnoloģijā, viņa strādā SIA „Lāči”, tādējādi miltu izstrādājumu tehnoloģijas viņai ir ļoti tuvas un pazīstamas, taču šobrīd profesionālā interese ievedusi citā nozarē.

„Darbā mana ikdiena saistīta ar saldumiem un šokolādi. Lai attīstītu jaunas idejas, dalītos pieredzē un satiktu līdzīgi domājošus cilvēkus, izvēlējos atgriezties universitātē. Kursi man ir kā teorijas atkārtošana un dažādu jaunumu uzzināšana, kas būs īpaši noderīgi turpmākajā darbā,” atklāj PTF absolvente A. Riekstiņa.  

Pārtikas izglītības un zinātnes centrs Jelgavā jau 70 gadus zināms kā studiju vieta topošajiem speciālistiem pārtikas tehnoloģijā, viesmīlības uzņēmumu vadībā, pārtikas inovācijās un zinātnē. Turklāt nepilnus divus gadus izglītību PTF piedāvā iegūt modernās laboratorijās, kas izvietotas jaunajā fakultātes ēkā - Rīgas ielā 22, Jelgavā. Vairāk informācijas par studiju iespējām www.llu.lv.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar LLU.