foto: Facebook
Nepatīkams pavērsiens mirušās 19 gadus vecās studentes Sintijas Bāliņas lietā. Runā meitenes tēvs
Sintija Bāliņa pazuda ceļā uz augstskolu un vēlāk tika atrasta mirusi mežā.
2018. gada 28. janvāris, 18:43

Nepatīkams pavērsiens mirušās 19 gadus vecās studentes Sintijas Bāliņas lietā. Runā meitenes tēvs

bezvests.lv

Bezvēsts pazudušās un pāragri bojā gājušās 19 gadīgās Sintijas Bāliņas tēvs Raimonds Bāliņš atzinās, ka uz viņu tika izdarīts spiediens no detektīvu aģentūras puses, kurā ģimene vērsās pēc palīdzības un lūdza izmeklēt meitas bojā ejas iemeslus. Gaidītās privātdetektīva profesionālās palīdzības vietā ģimene saņēma virkni nepatikšanu un raižu. Izmeklēšanas vietā aģentūra uzsāka sevis publisku slavināšanu un sacēla nevajadzīgu troksni ap traģiski bojā gājušās meitenes lietu, raksta organizācija Bezvēsts.lv.

Vecākiem - par viņu pašu personīgajiem naudas līdzekļiem - aģentūra palūdza sniegt interviju masu informācijas līdzekļiem, un intervijas laikā fonā bija šīs detektīvu aģentūras logotips. Bojā gājušās Sintijas tēvs ir neizpratnē: viņš nebija domājis, ka detektīva pakalpojumos ietilpst nevis lietas izmeklēšana, bet žurnālistu iesaistīšana un publicitātes radīšana ap krimināllietu. Īpašu neizpratni rada tas, ar kādu mērķi privātdetektīvs vecākiem lūdz sniegt komentārus, kas nomelno ne tikai policijas darbu, bet pat brīvprātīgo darbu, kuri divas dienas pēc kārtas 2017.gada novembra beigās veica meitenes meklēšanu no agra rīta līdz vēlai naktij Mangaļsalā un Vecmīlgrāvja mežā.

foto: Facebook
Sintija Bāliņa pazuda ceļā uz augstskolu un vēlāk tika atrasta mirusi mežā.

„Tā būtu vēl pusbēda, - saka Sintijas tēvs Raimonds Bāliņš, - ja privātdetektīvs vienkārši neveiktu savu darbu. Taču viņa mums pieprasīja publiski nomelnot visus, kas palīdzēja meklēt mūsu meitu, un kurus mēs cienām, un kuru darbu mēs novērtējam.”

Bezvēsts pazudušo tuvinieki ir ļoti viegli ievainojami, gatavi ķerties pie jebkura salmiņa un vērsties pēc palīdzības pie jebkura, kas sola palīdzēt atrast pazudušo. Par jebkuru naudu. Taču ne vienmēr tas beidzas ar labu. Cilvēki, esiet modri, brīdina organizācija, neuzķerieties uz šādu negodīgu darboņu tukšajiem solījumiem!

Bojā gājušās Sintijas tēvs Raimonds Bāliņš stāsta, ka pieredze darbā ar Bezvēsts.lv viņam jau bija, kad meita pirms 4 gadiem gāja prom no mājām. Un šī pieredze ir pozitīva. Meiteni izdevās atrast un atgriezt ģimenē. Bet ar privātdetektīviem iepriekš nekad nav bijusi vajadzība tikties. „Domāju, ka vēršanās detektīvu aģentūrā paātrinās izmeklēšanu, taču arī šobrīd nekas nav pavirzījies uz priekšu. Toties, pateicoties detektīvam, ģimene tika ievilkta neizprotamā un dīvainā PR kampaņā, kas nomelno policiju un brīvprātīgos”.

Raimonds Bāliņš paziņoja, ka ir pārtraucis līgumu ar detektīvu, un nožēlo, ka kļuvis par ķīlnieku netīrā spēlē. „Lai visi šie dubļi paliek uz šī cilvēka sirdsapziņas. Bezvests.lv brīvprātīgos es apvainot nekādā ziņā nebiju vēlējies, tieši pretēji, es apbrīnoju šo cilvēku pašaizliedzību. Viņi meklēja manu meitu kopā ar mani un manu draugu. Viņi bija ķēdē. Un es viņiem esmu ļoti pateicīgs par sniegto palīdzību”.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 23. novembrī topošā žurnāliste Sintija devās uz augstskolu kārtot angļu valodas eksāmenu, mājās viņa nepārnāca, māte satraucās un zvanīja policijai, un nākamās dienas vakarā kāda sieviete Mangaļsalas ielā atrada Sintijas somu, bet divas dienas vēlāk kopā ar brīvprātīgajiem no "Bezvests.lv" ģimene turpināja meklēšanu un tētis meitu atrada mirušu. 

Sintijas tēvs stāsta, ka tas, kā meita gulēja, bija savādi. Viņai uz acīm bija uzlikta cepure un šalle, tā, it kā kāds to būtu uzlicis. Rokas stāvēja taisni un vēders bijis pliks. "Pēc tam pārrunājām, ka tas varētu būt tā kā vilcis kāds būtu," stāsta tēvs Raimonds. 

Uz Sintijas nāves vietu izbrauca izmeklētāji un Kriminālpolicijas vadība, kuri izvirzīja versiju gan par pašnāvību, gan vardarbību. Tagad, mēnesi pēc notikušā, ģimene nav ne soli tuvāk izskaidrojumam, kāpēc Sintija mira. 

Sintijas māte stāsta, ka ģimene bija atstāta neziņā par procesa virzību. Arī daudzas liecības, kuras ģimene vēlējās sniegt un telefonus, kurus gribēja dot, policija neņēma pretī. Šī iemesla dēļ Sintijas vecāki vērsās pie privātdetektīva, jo uzskatīja, ka policija strādā pārāk gausi.