foto: LETA
Godmaņa čekas lieta tā arī neatrodas
Pārbaudes laikā neatrod pazudušo lietu par Godmaņa iespējamo sadarbību ar VDK.
2017. gada 22. decembris, 13:24

Godmaņa čekas lieta tā arī neatrodas

Kasjauns.lv/LETA

Iekšējās pārbaudes laikā Jūrmalas pilsētas tiesas arhīvā netika atrasta lieta par bijušā Ministru prezidenta Ivara Godmaņa iespējamo sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK), informēja Tiesu administrācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1998.gada korespondences žurnāla ieraksts liecina, ka šajā gadā pārbaudes lieta tika saņemta Jūrmalas pilsētas tiesā no Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūras. Minētā lieta tika izskatīta tiesā, kuras spriedumā tika norādīts, ka Godmaņa sadarbības fakts ar VDK nav konstatēts, norāda Tiesu administrācijā.

Ņemot vērā to, ka tiesa ir izsmēlusi visas iespējas noskaidrot pārbaudes lietas atrašanās vietu, saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 383.pantu ir pamats izskatītās pārbaudes lietas materiālu atjaunošanai, pēc kā tie tiks nodoti glabāšanai arhīvā, skaidroja administrācijā.

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija lūgusi ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram sākt pārbaudi par Godmaņa iespējamās sadarbības ar VDK lietas pazušanu.

Lietas materiālu atjaunošana nozīmē, ka prokuroram vai tiesai ir jāpieņem lēmums par tās atjaunošanu un, ja nepieciešams, tā tiek nodota izmeklēšanas iestādei. Krimināllietas materiālus atjauno, izgatavojot attiecīgo dokumentu kopijas, ja tās iespējams iegūt, un no jauna veicot nepieciešamās procesuālās darbības. Tiesa jau ir noskaidrojusi, ka nepieciešamās lietas materiāli atrodas Latvijas Valsts arhīvā, ko tai nodevusi prokuratūra, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Komisija paziņojumā presei norādīja, ka lūgusi arī sniegt informāciju, vai premjers, premjera biroja amatpersonas, Ministru kabinets, Valsts kanceleja, Ģenerālprokuratūra, prokuratūra vai Augstākā tiesa ir pieprasījušas vai saņēmušas no Rīgas rajona tiesas iepriekš minētās 1998.gada Godmaņa lietas oriģinālu.

Šobrīd komisijai nav pamata lūgt sākt kriminālprocesu, jo oficiāli komisijai vēl nav zināms, kurš un ar kādu argumentāciju licis Godmaņa lietu izņemt no Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nama arhīva. Piemēram, ja lietas oriģinālu būtu pieprasījis Ministru kabinets, lieta būtu vērtējama arī no ētiskā aspekta.

8.novembrī Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai, norādot, ka neapmierinās komisijas 3.oktobra pieprasījumu un neizsniegs 1990.gada Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā Ministru padomes priekšsēdētāja Godmaņa sadarbības fakta ar Valsts drošības komiteju jeb čeku lietu, jo vien pēc komisijas pieprasījuma izgatavotā 16.oktobra aktā par iztrūkstošajiem dokumentiem konstatēts, ka šī lieta par sadarbības faktu ar čeku tiesas arhīvā vairs neatrodas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās