Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rīgas Krievu teātra direktors apvainojies uz "Spēlmaņu nakti" - viņa trupa to boikotēs
foto: LETA
Eduards Cehovals.
Kultūra

Rīgas Krievu teātra direktors apvainojies uz "Spēlmaņu nakti" - viņa trupa to boikotēs

Kasjauns.lv

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktors Eduards Cehovals pēc 28 gadiem amatā paziņojis par aiziešanu no darba, lai dotos pelnītā atpūtā. 70 gadu vecumā viņš šo darbu labprāt nodotu teātra aktrises Danas Bjorkas (bij. Čerņecovas) rokās. Vienlaikus Cehovals Latvijas Radio pauda, ka šī gada teātra balvu vakaru "Spēlmaņu nakts" boikotēs.

Rīgas Krievu teātra direktors apvainojies uz "Spēl...

Ierasts, ka Latvijas teātri nekad "neieliek" izrādes vakarā, kad notiek "Spēlmaņu nakts", lai aktieri varētu svinēt savus svētkus taču Edurards Cehovals tieši tā izdarījis, turklāt tā būs pirmizrāde.

Portāls Lsm.lv vēsta, ka Cehovals aicina boikotēt šī gada "Spēlmaņu nakti" - šis vārdu savienojums viņam esot kā sarkana lupata. Žūrijas pārstāvji Rīgas Krievu teātri tendenciozi ignorējot, kaut arī izrādes ir labas, viesrežisori lieliski un arī recenzijas mēdzot būt labas.

"Tā ir necieņa, un es saku to atklātā tekstā tiešajā ēterā. Es aicināju šogad boikotēt "Spēlmaņu nakts" ceremoniju. Mums tajā vakarā ir pirmizrāde, un neviens neies. Jā, vismaz beidzot Ņinai Ņeznamovai piešķīra balvu par mūža ieguldījumu. Bet kopējā attieksme ir netaisnīga," Latvijas Radio pauda direktors.

Šāda rakstura pārmetumiem nepiekrīt teātra kritiķe Maija Svarinska, kura norāda, ka šāda Cehovala principiālā aizvainojuma pozīcija arīdzan kavējusi teātra attīstību.

Lsm.lv citē Cehovala sacīto: "Viņš ir patriotisks sava darba veicējs un tiešām grib, lai teātris plaukst un zeļ. Bet viņam diemžēl, kā daudziem Krievu teātrī, ir problēma – „ko tad mēs, mūs jau nepieņem”. Tas mākslas līmenis nav sasniegts, bet viņi paši domā, ka tas ir līdzīgs. [..] Balvas nesaņemšana tiek uztverta kā apvainojums. Manuprāt, tā bija problēma Cehovalam un līdz ar to – arī teātrim. [..] Ja tu gribi būt īsts mākslinieks un sava teātra patriots, nedrīkst būt tā: „Ak, nu tas tāpēc, ka mēs krievi.” Jo šī barjera traucē saredzēt to, kas notiek uz skatuves tavā teātrī un arī citos teātros tepat blakus,” komentē Svarinska.

Jau ziņojām, ka konkurss uz teātra vadītāja vietu turpināsies līdz 3.novembrim, un savu kandidatūru apstiprinājusi arī aktrise Dana Bjorka.