foto: REUTERS
Makrons Eiropas Savienību nosauc par vāju, lēnu un neefektīvu
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Sabiedrība
2017. gada 26. septembris, 18:40

Makrons Eiropas Savienību nosauc par vāju, lēnu un neefektīvu

LETA

Eiropas Savienība (ES) ir "pārāk vāja, pārāk lēna, pārāk neefektīva", pirmdien sacīja Francijas prezidents Emanuels Makrons, runā Parīzē izklāstot savu redzējumu par bloka reformām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Eiropa, kādu mēs to pazīstam, ir pārāk vāja, pārāk lēna, pārāk neefektīva, tomēr tikai Eiropa sniedz mums iespējas rīkoties uz pasaules skatuves mūsdienu lielo izaicinājumu apstākļos," Sorbonas universitātē Parīzē sacīja Makrons.

Eirozonai ir nepieciešams spēcīgs budžets un ir jāapsver doma par nodokļa ieviešanu tā finansēšanai, viņš turpināja.

"Ja mēs vēlamies mazināt atšķirības un finansēt sabiedrisko labumu, mums ir nepieciešamas lielākas investīcijas," sacīja Makrons. "Mums ir nepieciešams vairāk mehānismu, lai panāktu stabilitāti pret monetāriem šokiem. Mums ir jādomā par nodokļa ieviešanu šim budžetam."

Tikai eirozona "ar spēcīgu un starptautisku valūtu" var nodrošināt pamatu globāli konkurētspējīgai Eiropas ekonomikai, skaidroja Makrons.

Viņš arī ierosināja līdz 2020.gadam noteikt ES vienotu uzņēmumu ienākuma nodokļa mazāko un lielāko likmi, nopeļot to mazās likmes atsevišķās ES valstīs, bet tiem, kas to noraidīs, liegt Briseles finansējumu.

Pēc viņa teiktā, uzņēmumu ienākuma nodoklis būs "nosacījums piekļūšanai Eiropas Kohēzijas fondam. Nevar gūt labumu no Eiropas fondiem un spēlēt vienam pret otru".

Viņš arī aicināja izvaidot Eiropas militārās intervences spēkus.
"Pamats katrai politiskai kopienai ir drošība", un Eiropa ir sastapusies ar dubultu izaicinājumu - "pakāpenisku un neatgriezenisku" ASV atteikšanos no saistībām, kā arī terora draudiem.

Eiropai ir nepieciešama autonoma militāras intervences kapacitāte līdzās tai, kas ir NATO, turklāt Eiropai ir jāattīsta kopīga stratēģijas kultūra, sacīja Makrons.
Līdz 2020.gadu sākumam vajadzētu būt "kopīgiem intervences spēkiem", kā arī Eiropas izlūkošanas akadēmijai, viņš ierosināja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās