foto: Evija Trifanova/LETA
Baraņņiks: "Rīgas domes opozīcija mēģina kavēt Eiropas Savienības līdzekļu apguvi pilsētas attīstības projektos"
Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks.
Runā Rīga
2017. gada 7. septembris, 12:51

Baraņņiks: "Rīgas domes opozīcija mēģina kavēt Eiropas Savienības līdzekļu apguvi pilsētas attīstības projektos"

Karlīna Timofejeva

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks uzskata, ka domes opozīcija apzināti cenšas traucēt Eiropas Savienības līdzekļu apguvi pilsētas attīstībai būtiskos projektos.

Par to liecinot Satiksmes un transporta lietu komitejas lielākās daļas opozīcijas deputātu balsojums, neatbalstot pašvaldības aģentūra “Rīgas gaisma” plānus iesaistīsies Eiropas Savienības vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" finansētajā projektā “Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu  efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai.” Minētais jautājums tika izskatīts 6. septembra komitejas kārtējā sēdē.

V.Baraņņiks atgādina, ka runa šobrīd ir tikai par projekta pieteikuma sagatavošanu, kuram akceptu jau devusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. “Sēdes materiālos deputātiem bija paskaidrots, ka projekta kopējais budžets plānots 8 682 045 eiro apmērā, ka to veidos Eiropas līdzekļi 5 209 227 eiro apmērā, valsts budžeta finansējums 2 483 364 eiro apmērā un projekta partneru pašu līdzekļi 989 454 eiro apmērā, no kuriem "Rīgas gaismai" projektā paredzēto aktivitāšu veikšanai sākotnēji nepieciešami 67 470 eiro. Ar komitejas pozīcijas deputātu balsīm izdevās panākt, ka netika nobremzēta  projekta pieteikuma sagatavošana,” saka komitejas priekšsēdētājs, paskaidrojot, ka šī ir pati pirmā stadija, ar ko pašvaldība tikai un vienīgi apliecina, ka vēlas pieteikties projekta realizācijai.

V.Baraņņiks: “Par to līdzfinansējumu vēl būs jācīnās un jautājumu detalizēti jāskata komitejā, ja projekts dabūs galīgo atbalstu Eiropas Komisijā. Opozīcijas rīcību uzskatu vai nu par neprofesionālismu, vai nu par vēlmi novilcināt projekta iesniegšanas termiņus, lai pēc tam vainotu Rīgas domi nespējā apgūt Eiropas līdzfinansējumu. Izbrīna arī, ka bijušais Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis nav informēts par Eiropas Savienības līdzfinansētu projektu virzības kārtību.”

Projekta iesniedzējs un plānotais koordinējošais saņēmējs ir Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”. Projekta partneri ir Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība “Baltijas Vides Forums”, SIA “Citintelly”, Tallinas Tehnoloģiju universitāte un Aģentūra.

Projekta ietvaros plānots ieviest viedo autostāvvietu sistēmu Rīgas pilsētas centrā, kas ļaus gan autovadītājiem mobilajā aplikācijā atrast tuvāko brīvo stāvvietu, gan veikt satiksmes plūsmas uzskaiti, gan veiks CO2 piesārņojuma uzskaiti, kas būs pamats turpmākiem lēmumiem satiksmes organizācijas uzlabošanā.