foto: Ivars Soikāns/LETA
Deviņās naktīs vasaras pirmajā pusē Latvijā reģistrēta salna
Turklāt sešas no šīm naktīm bijušas pēdējā mēneša laikā.
Sabiedrība
2017. gada 16. jūlijs, 08:35

Deviņās naktīs vasaras pirmajā pusē Latvijā reģistrēta salna

LETA

Šā gada vasaras pirmajā pusē - no 1.jūnija līdz 15.jūlijam - Latvijā bijušas deviņas naktis, kurās kādā no meteoroloģisko novērojumu stacijām reģistrēta salna zāles augstumā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turklāt sešas no šīm naktīm bijušas pēdējā mēneša laikā - periodā no 16.jūnija līdz 15.jūlijam. Jūnija pirmajā pusē Latvijā bija trīs naktis ar salnām, un tas ir mazāk nekā 2016.gadā, kad bija septiņas šādas naktis. Taču pagājušajā gadā pēdējā salna bija 14.jūnijā, šovasar pat divās jūlija naktīs konstatēta neliela salna.

Zemākā gaisa temperatūra, kas šovasar fiksēta zāles augstumā, ir -5,5 grādi 3.jūnijā Liepājas novērojumu stacijā, kas atrodas pie pilsētas dienvidu robežas. Pagājušajā gadā lielākā salna jūnijā bija -7,1 grāds mēneša 10.datumā Skrīveros.

Līdz Jāņiem salnas Latvijā ir bieža parādība, bet pēc Jāņiem tās vērojamas reti. Šogad neliela salna vietām Latvijā reģistrēta gan 23. un 24.jūnijā, gan 28.jūnijā, kā arī 7. un 15.jūlijā.

Tiesa, pēdējās salnas bijušas pavisam nelielas - 7.jūlija saullēktā Liepājas apkaimē temperatūra zāles virskārtā noslīdēja līdz -0,4 grādiem, bet naktī uz 15.jūliju Zosēnos - līdz -0,3 grādiem.

Vidējā minimālā gaisa temperatūra, ko mēra divu metru augstumā, jūlija naktīs Latvijā ir +11..+14 grādu, bet šomēnes tā bieži noslīdējusi zem +10 grādiem, dažās naktīs vietām valstī pat zem +5 grādiem. 7., 8. un 15.jūlijā kopumā pārspēti 15 aukstuma rekordi.

Šovasar vēl nav labots neviens karstuma rekords, turklāt pirmo reizi pēdējo gadu laikā vasaras pirmajā pusē nav sasniegta +30 grādu atzīme. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas šogad reģistrēta Latvijā, ir +28,4 grādi 28.maijā Mērsragā.