Uz Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatu pretendē Kemzura, Kazlausks un Vētra
2008. gada 3. decembris, 16:28

Uz Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatu pretendē Kemzura, Kazlausks un Vētra

Jauns.lv

Uz Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatu palikuši trīs pretendenti - divi lietuvieši Ķēstutis Kemzura un Jons Kazlausks, kā arī Gundars Vētra.

Tuvākajā laikā par LBS sporta direktoru apstiprinātais Edgars Šneps ar visiem kandidātiem veiks jau detalizētas pārrunas par iespējām un nosacījumiem, kā arī piedāvās valdei apstiprināšanai jau konkrētu treneru kolektīvu līdz šī gada beigām, ņemot vērā LBS finansiālās iespējas.

Kemzura ir Krievijas kluba "Himki" galvenais treneris. No 2002. līdz 2006.gadam viņš strādājis kā trenera asistents tādos klubos kā pašmāju "Lietuvos rytas", krievu Sanktpēterburgas "Dinamo" un Itālijas klubā Trevīzo "Benetton".

Kazlauskas no 2004. līdz 2008.gadam bija Ķīnas nacionālās izlases galvenais treneris. No 1997. līdz 2001.gadam bijis arī galvenais treneris Lietuvas valstsvienībā. Pēc tam bijis galvenais treneris lietuviešu komandām Kauņas "Žalgiris" un "Lietuvas rytas". 2006.gadā Kazlauska vadībā Ķīnas nacionālā izlase triumfēja Āzijas spēlēs.

Savukārt Vētra ir Krievijas sieviešu basketbola kluba Maskavas CSKA galvenais treneris. Bijis arī basketbola kluba "Barons"/LMT galvenais treneris, kā arī Permas komandas "Ural Great" galvenā trenera palīgs.

Jau ziņots, ka iepriekš LBS valde, izvērtējot Latvijas izlases startu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, secināja, ka valstsvienības galvenā trenera Nenada Trajkoviča vadībā sasniegusi doto uzdevumu, kvalificējoties finālturnīram, bet nepieciešams meklēt spēcīgāku tās vadītāju.

LBS valde pozitīvi novērtēja Trajkoviča spēju iesaistīt gatavošanās procesā ievērojamu skaitu jauno spēlētāju, kuriem līdz ar to radās reāla iespēja pretendēt uz izlases sastāvu. Veiksmīgi tika izveidota otrā izlase, kurā galvenais treneris iesaistīja vairākus Latvijas klubu spēlētājus. Trajkoviča vadībā tika nodrošināts ļoti profesionāls individuālais darbs ar spēlētājiem.

Tomēr kā mīnusu valde uzskatīja Trajkoviča nespēju izveidot spēcīgu treneru kolektīvu, kas spētu sasniegt iespējamo augstāko rezultātu. Tāpat galvenais treneris nespēja gūt uzticību un autoritāti izlases spēlētājos un Latvijas basketbola sabiedrībā kopumā. Arī sportiskais sniegums, jo īpaši uzbrukumā, bija ļoti nepilnīgs, netika pilnvērtīgi izmantotas visas Latvijas izlases priekšrocības. LBS valde secināja, ka veiksmīgam startam Polijā nepieciešams daudz spēcīgāks treneru kolektīvs.

Eiropas čempionātā, kurš nākamā gada septembrī norisināsies Polijā, Latvijas izlase spēlēs vienā apakšgrupā ar Krievijas un Vācijas valstsvienībām, kā arī papildus kvalifikācijas turnīra uzvarētājiem.

B apakšgrupas komandas pirmā posma mačus aizvadīs Gdaņskā. Pirmo spēli Latvijas izlase aizvadīs 7.septembrī ar pašreizējiem Eiropas čempioniem Krievijas izlasi.

Papildus kvalifikācijas turnīrā, kas divu apļu turnīrā norisināsies 2009.gada augustā, A apakšgrupā tika ielozētas Bosnija un Hercegovina, Portugāle un Beļģija, bet B grupā spēlēs Francijas, Itālijas un Somijas izlases. Abu grupu uzvarētāji divu spēļu sērijā noskaidros finālturnīra dalībniekus.

Latvijas basketbolisti kvalifikācijas turnīrā Trajkoviča vadībā guva četras uzvaras sešās spēlēs, ieņemot otro vietu apakšgrupā. Latvijas izlase vienu reizi uzvarēja un vienreiz zaudēja Maķedonijai (83:82 savā laukumā un 78:80 izbraukumā) un Portugālei (79:43 savā laukumā un 92:93 izbraukumā), kā arī divreiz pieveica Igaunijas valstsvienību (88:81 izbraukumā un 72:67 savā laukumā).

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs jau desmito reizi.

Trīs reizes Eiropas čempionātā Latvija spēlēja pirms Otrā pasaules kara - 1935.gadā latvieši kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem, pēc diviem gadiem tika iegūta sestā vieta, bet 1939.gadā Latvija bija Eiropas vicečempione.

Latvijas basketbolisti ir piedalījušies pēdējos trijos Eiropas čempionāta finālturnīros, bet pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas valstsvienība ir spēlējusi piecos finālturnīros. Veiksmīgākais bija 2001.gads, kad Turcijā tika izcīnīta astotā vieta. Savā debijas reizē pēc neatkarības atjaunošanas 1993.gadā Latvija bija desmitā, 2003.gadā - 13.vietā, 1997.gadā - 16.vietā, bet 2005. un 2007.gadā dalīja 13.-16.vietu.

LETA