Lēcējs no Daugavpils uz skatuves ar Madonnu
2009. gada 8. aprīlis, 15:18

Lēcējs no Daugavpils uz skatuves ar Madonnu

Jauns.lv

Vai zinājāt, kas vieno Madonnu ar Daugavpili? Oļegs Vorslavs, kurš piedalījās popmūzikas karalienes Eiropas turnejā Confessions Tour un klipā Jump.

Tam, ko dara Oļegs, ir grūti noticēt, pat redzot savām acīm — viņš traucas un kūleņo pa pamestas Daugavpils jaunbūves jumtu un lēcienā apstājas uz pašas malas dažu stāvu augstumā. Lec no jumta uz jumtu vairākus metrus tālu pārdesmit metru augstumā. Pa trīsarpus metru augstu sienu uzskrien augšā uz jumta. Pa vingrošanas konstrukcijām lēkā gluži kā pērtiķis.

Negaidīts zvans no Londonas

Šobrīd puisim ir 20 gadu, bet jau kopš pusaudža vecuma Oļegs aizrāvies ar akrobātiku, break dance, vēlāk parkūru — ielu kultūras virzienu, savdabīgu (un bīstamu) sportu, kura piekopēji te uzskrien pa sienu un apmet kūleni, te pārvirpuļo pār auto vai telefonbūdu. Objektus saviem trikiem viņi atrod uz ielas. Oļegs no visiem Latvijā ir pārākais, un to novērtēja Madonna. Viņš pats sevi sauc par freerunner — brīvo skrējēju, un tā arī ierakstīts līgumā ar zvaigzni.Pirms trim gadiem Oļega menedžerim Aleksandram iezvanījās tālrunis. „„Labdien,” man saka krieviski ar gruzīnu akcentu. „Mēs te video noskatījāmies, vai varam to puisi dabūt Madonnas tūrei pa Eiropu,”” atceras Aleksandrs, reperu aprindās pazīstams arī kā Malish. Grūti bija noticēt, bet zvanīja no RSA Films Londonā.Aleksandrs pārstāv Latvijā Tribal Gear — slavenu repa un hiphopa kultūras zīmolu, tirgo šā stila drēbes un apavus, grafiti krāsu baloniņus, popularizē šo mūziku un dzīvesveidu internetā. „Ievietoju tīmeklī veikala ziņas, galvenais ir hiphopa jaunumi — jauns albums Ozolam, Grammy balvas un nominācijas reperiem un viss cits. Arī foršus mūsējo klipus,” stāsta Aleksandrs. Tieši šajā interneta lapā Madonnas pārstāvji pamanīja Oļegu viņa šokējošajā klipā.Trīs mēnešus abas puses sazvanījās, sarakstījās, līdz atsūtīja līgumu, divas nedēļas pirms izlidošanas uz Japānu. Oļegam bija piešķirta būtiska loma klipā Madonnas dziesmai Jump (Lēciens) — atbilstoši viņa prasmēm. Neticējuši gan šai iespējai līdz pēdējam, Oļegu taču nepārstāvēja varena pasaules līmeņa aģentūra ar advokātu armiju. „Ja kaut kas nav tā, uzreiz pērc biļeti un lido mājās,” brīdinājis Aleksandrs.

Japāņu mafijas pretenzijas

No Tokijas atskanēja zvans — viss kārtībā, dzīvojam Hilton. Kopā ar vēl vairākiem pasaulē sameklētiem parkūristiem tūdaļ sākās mēģinājumi un pēc dažām dienām šovs, viens no pēdējiem pirms došanās uz Eiropu. Tokijā filmēja arī Jump klipu, ar ko Madonna gan īsti apmierināta nav bijusi, jo neizdevās uzņemt visas iecerētās ainas. Daudzās vietās filmēšanas grupai ceļā nostājās jakudza — japāņu mafija, paziņojot, ka šī ir viņu teritorija un filmēt nedrīkst. Klips netapa studijā, bet īstā pilsētā, centrā, nomalēs, graustu rajonos.Eiropā Oļegs kopā ar Madonnu bija līdz pat pēdējam koncertam. Viņš bija zvaigznei gana tuvu — dziedātāja taču bija arī priekšniece, kas rīkoja sapulces, apsprieda, ko un kā darīt. Ja viņa trenējas, tad trenējas visi, ja trenējas visi, arī viņa nehalturē un izliek sevi, par Madonnas pieeju teic Oļegs. „Normāla vecene,” tā par skatuves karalieni izsakās daugavpilietis.

Ļoti talantīgs, tāpēc aizdomīgs

Ja ir strādāts ar Madonnu, šāds ieraksts radošajā biogrāfijā atver daudzas durvis, bet dažas arī slēdz. Oļegs tieši panākumu dēļ netika uz ASV, un gāja secen iespēja filmēties K–Swiss kroseņu reklāmā. Bija atsūtīts līgums, bet vēstniecībā atteica vīzu — trīs reizes. Arguments bijis ļoti vienkāršs: puisim ir 18 gadu, Latvijā nekas viņu netur, Amerikā būs iespēja nopelnīt un dzīvot uz zaļa zara, un viņš tur arī paliks. Oļegam gan nav bijis tāda mērķa, bet pārliecināt neizdevās.

Par katru koncertu saņemtā alga rakstāma ar trim nullēm. Starp citu, Madonnas pastāvīgajā komandā samaksa ir mazāka nekā „līgumstrādniekiem”, kas angažēti tikai vienam klipam vai turnejai. Reklāmās ārzemniekiem par vienu lēcienu maksājot 6000 dolāru. Pēc Madonnas Oļegs ir piedalījies reklāmās Itālijā un Francijā. Milānā kopā ar vēl vienu Latvijas puisi viņš filmējās enerģijas dzēriena Powerade reklāmā — itāļu futbolists iet pa ielu, pie viņa pienāk divi razbainieki, sportists iemalko dzērienu un skrien, nesdamies pa kāpnēm, lēkdams un kūleņodams pāri sienām. Visus trikus izpilda mūsu puikas. Neliels kuriozs — mūsējie nav derējuši pēc ādas krāsas, un menedžerim prasīts, vai nevar piedāvāt melnākus kaskadierus. Bet kur Latvijā lai rauj tumšādainus kaskadierus, un galu galā puiši nogrimēti.

Apdrošināts par miljonu

Latvijā karjera neveidojas — jau tāpēc vien, ka potenciālie klienti neapjēdz, ko tas maksā. Aleksandrs arī ir dejotājs un reiz ar savējiem pieredzējis nepatīkamu situāciju. Kāda televīzija pierunājusi uzstāties par velti, argumentējot, ka tiks taču parādīti plašai publikai. Aleksandrs pēc tam lūdzis ierakstu ar viņu numuru, bet saņēmis atrunu — tas naudu maksājot... Kopš tā laika viņš nosauc cenu, un ne pats, ne Oļegs nepiekrīt rādīt savu mākslu tikai prieka dēļ.

„Ārzemēs par vienu lēcienu saņem tikpat, cik mēs pusgadā. Cilvēks zina, kāpēc riskē ar veselību,” uzsver menedžeris. Madonnas tūres laikā Oļegs bija apdrošināts par vienu miljonu dolāru! Mūsu apdrošināšanas kompānijas ne pārāk grib ielaisties darīšanās ar tik ekstrēmu mākslinieku. Pagaidām Oļegs atgriezies Daugavpilī un dziedē Francijā izmežģīto elkoni.

Šī ir ļoti bīstama māksla. Aleksandrs atminas, kā reiz filmējis klipu ar Oļegu sūtīšanai uz Ameriku. Puisis lecis no jumta uz jumtu, un pēkšņi atskanējis dusmīgs, necenzēts bļ... Melnais jumta segums bija saules uzkarsēts, un Oļegs pret to sāpīgi atsitās ar rokām. Tas vēl nieks, trikā, kas ilgst vien dažas sekundes, var salauzt visus kauliņus. Oļegs to apzinās, katrs lēciens no augstuma nozīmē triecienu locītavām, bet viņam gluži vienkārši tas patīk. Nauda maizei ar sviestu ir sapelnīta, slava Oļegu īpaši nevilina, taču apdrošināšanu līgumos viņš gan pieprasa.

Māris Puķītis/Foto: Bulls Press, tribal.lv