2009. gada 22. aprīlis, 21:07

Moldovas tiesa apstiprina parlamenta vēlēšanu balsu pārskaitīšanas rezultātus

Jauns.lv

Kišiņeva, 22.apr., LETA--REUTERS. Moldovas Konstitucionālā tiesa trešdien apstiprināja 5.aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšanas rezultātus.

Līdz ar to komunistu uzvara, kas pēc sākotnējās rezultātu pasludināšanas izraisīja vardarbīgus ielu protestus, saņēmusi galīgo apstiprinājumu.

"Tiesa balsojot apstiprināja pārskaitīšanas rezultātus," sacīja tiesas preses sekretārs Dumitru Tira.

Centrālā vēlēšanu komisija pārskaitīšanas rezultātus pavēstīja jau otrdien, norādot, ka no sākotnējiem datiem tie tikpat kā neatšķiras. Komisija vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšanu veica pagājušajā trešdienā starptautisko novērotāju uzraudzībā.

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem Komunistiskā partija vēlēšanās saņēma 49,48% balsu, līdz ar to parlamentā, kurā pavisam ir 101 vieta, iegūstot 60 vietas. Liberālā partija saņēma 13,14% balsu un 15 vietas parlamentā, liberāldemokrāti - 12,43% balsu un 15 vietas, bet alianse "Mūsu Moldova" - 9,77% balsu un 11 vietas.

Kad pēc 5.aprīļa parlamenta vēlēšanām oficiāli tika paziņots, ka tajās uzvarējuši līdz šim valdošie komunisti, Moldovas galvaspilsētā sākās plašas opozīcijas atbalstītāju demonstrācijas, bet kareivīgākie aktīvisti pat sāka demolēt parlamenta ēku un prezidenta kanceleju.

Tā kā bija izskanējuši apgalvojumi, ka ir notikusi velēšanu falsifikācija, prezidents Vladimirs Voroņins ierosināja veikt balsu pārskaitīšanu un attiecīgs lēmums tika pieņemts arī Konstitucionālajā tiesā.

Rietumvalstu novērotāji Moldovas parlamenta vēlēšanas atzinuši par lielā mērā atbilstošām starptautiskiem standartiem, kaut arī novērotas dažas problēmas.