2009. gada 23. aprīlis, 01:50

Informēs par "Sinfonietta Rīga" koncertu kopā ar vācu arfisti Mariju Grāfu un flautistu Mihaelu Faustu

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Šodien plkst.11 Gētes institūtā Rīgā notiks preses konference par "Sinfonietta Rīga" koncertu kopā ar vācu arfisti Mariju Grāfu un flautistu Mihaelu Faustu, kurā tiks atskaņots Mocarta dubultkoncerts, aģentūru LETA informēja orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Vita Stiģe.

Preses konferencē piedalīsies solisti Marija Grāfa un Mihaels Fausts, "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē un Gētes institūta Rīgā direktors Ulrihs Everdings.

Muzikālo kontrastu bagātais koncerts notiks piektdien, 24.aprīlī, plkst.19.30 Lielajā ģildē.

Flautistam Mihaelam Faustam šī būs sestā viesošanās reize Rīgā. Pirms Pētera Vaska Koncerta flautai pirmatskaņojuma Vācijā šā gada sākumā viņš ciemojās gan pie komponista, gan Rīgā jau vairākkārt. Viņš arī ir viesprofesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Fausta sadarbība ar Mariju Grāfu aizsākās jau 1987.gadā, kad kopīgi tika atskaņoti Volfganga Amadeja Mocarta koncerti dažādās Eiropas pilsētās.

Piektdienas vakara koncertā viesmākslinieku izpildījumā skanēs klasiķa Mocarta "Koncerts flautai, arfai un kamerorķestrim Do mažorā" un pēc flautista Mihaela Fausta lūguma komponētais Maurisio Kagela "Koncerts". Tiks atskaņoti arī impresionisma pārstāvju skaņdarbi - Morisa Ravēla "Kuperēna kaps" un Kloda Debisī "Sakrālā un laicīgā deja".

Marija Grāfa arfas spēli apguvusi Minhenē un Parīzē. Kopš 1980.gadu vidus turpat desmit gadu garumā viņa bijusi leģendāro "Berlīnes Filharmoniķu" pirmā arfa. Līdzās tam spožus panākumus guvusi gan kā kamermūziķe, gan soliste, sadarbojoties ar tādiem Eiropas labākajiem orķestriem kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, "Berlīnes Filharmoniķi", Drēzdenes "Staatskapelle" un citiem.

Māksliniece ir bieža viešņa festivālos Zalcburgā, Berlīnē un Lokenhauzā. Līdzās koncertdarbībai Marija Grāfa regulāri piedalās ierakstos. Kopš 1997.gada viņa ir profesore Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas augstskolā.

Mihaels Fausts studējis flautas spēli dzimtajā Ķelnē, vēlāk Hamburgā un Bāzelē. Viņa orķestra mūziķa karjera sākās 20 gadu vecumā, kad Mihaels Fausts kļuva par Romas "Orchestra di Santa Cecilia" solo flautistu, tam sekoja darbs "Minhenes Filharmoniķos", bet kopš 1988. gada viņš ir "WDR Sinfonieorchester Köln" solo flautists.

Līdzās darbam orķestrī Mihaelam Faustam veidojusies arī ievērības cienīga solo karjera. Viņa repertuāra diapazons ir daudzveidīgs, ietverot gan flautas literatūras klasiskos paraugus, gan mūsdienu mūziku un speciāli viņam rakstītus skaņdarbus. Mihaels Fausts pievērsies arī pedagoga darbam. Viņš ir profesors Diseldorfas Mūzikas augstskolā, kā arī pasniedz meistarklases visā pasaulē, tostarp arī Latvijā.